Decizia de marți a Înaltei Curți de Casație și Justiție – care a tranșat subiectul prescripției răspunderii penale și a stabilit cum trebuie interpretată decizia Curții Constituționale – dă un nou motiv de optimism apărării Elenei Udrea, încarcerată în Penitenciarul Târgșor, după condamnarea la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a comentat decizia de marți a instanței supreme, care permite noi căi de atac a deciziei de condamnare a fostului ministru.

„Așteptăm să vedem motivarea acestei decizii a Înaltei Curți de Casați și Justiție. Urmează să evaluăm aplicarea acesteia în cadrul dosarului Gala Bute și, în funcție de rezultatul acestei evaluări și căi care pot fi deschise prin această decizie, vom acționa în conformitate”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, pentru Gândul.

Elena Udrea execută în prezent o pedeapsă de şase ani de închisoare, în urma condamnării în dosarul Gala Bute, sentință pe care a contestat-o prin căile extraordinare de atac.

”Rezultatele obținute la Înalta Curte nu au fost pe măsura optimismului meu”
Întrebat dacă, după decizia CCR și hotărârea dată de ICCJ privind aplicarea acesteia, crede că ar putea obține în instanță eliberarea din penitenciar a Elenei Udrea, avocatul a spus că a fost mereu optimist că va fi dată o soluție favorabilă fostului ministru al Turismului.

„Eu am fost optimist întotdeauna, am avut și argumente bazate pe lege să fiu optimist, însă rezultatele obținute la Înalta Curte nu au fost pe măsura optimismului meu, dar nu au fost nici în conformitate cu prevederile legale”, a spus avocatul fostului ministru Elena Udrea.

Veronel Rădulescu a admis că nu a avut încă o discuție aplicată cu Elena Udrea privind pașii după decizia ICCJ.

„Probabil că o să mă sune când are posibilitatea”, a conchis avocatul.

Sentința de condamnare definitivă în dosarul Gala Bute a Elenei Udrea a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022, prin respingerea unei contestații în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a vrut să fugă în Grecia, în ziua condamnării definitive, și a fost prinsă în Bulgaria, de unde ulterior a fost extrădată.

În urmă cu aproximativ o lună, apărarea Elenei Udrea epuizase o nouă cale de atac, în încercarea de a o scăpa de pedeapsă, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins excepția de constituționalitate formulată de fostul ministru, precum și apelurile împotriva deciziei penale pronunțată în Completul de 5 judecători

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *