Vaccinarea copiilor trebuie să înceapă cu cei care suferă de boli cronice, pentru ca aceștia să fie protejați atunci când se întorc la școală, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Gheorghiță a mai spus că prin vaccinarea copiilor sunt protejate și familiile lor și, astfel, comunitatea în întregime va face față mai bine unui eventual noi val al pandemiei, relatează B1TV.
Întrebat dacă există o țintă de vaccinare anti-COVID în cazul copiilor peste 12 ani până în septembrie, când începe noul an școlar, Gheorghiță a răspuns:
„Nu aș vrea să avansez ținte, noi vorbim de a da posibilitatea celor care vor să se vaccineze de a face acest lucru. E primordial pentru cei care se cunoscut cu afecțiuni cronice să facă acest lucru, prin consultarea cu medicul pediatru, cu medicul curant. E o situație care realmente a creat îngrijorare în rândul părinților care au astfel de copii. Salut această recomandare de autorizare a vaccinului, ținând cont că nu cred că vrem să fim în pielea unui copil care are o afecțiune cronică și care poate să fie vulnerabil prin faptul că aparține unei colectivități, merge la școală și trebuie să se simtă protejat, în siguranță”.
„Cred că acesta e obiectivul principal când vine vorba de vaccinarea celor mici: să îi protejăm pe cei mai vulnerabili. Sigur, e importantă vaccinarea și prin faptul că reduce transmiterea. Avem date cât se poate de solide științific, verificate în viata de zi cu zi, care arată o reducere a riscului de infecție asimptomatică și de transmitere, așa încât putem face încă un pas spre normalitate. Așa trebuie să punem problema, ca fiecare familie să fie mai bine protejată în fața acestei maladii și așa cred că vom putea evita împreună un val de îmbolnăviri în toamnă, în sezonul rece. Vom fi mai bine pregătiți și sper să ne pregătim, că pandemia nu a trecut. Azi situația e bună, dar știm că orice pandemie are evoluții ondulante”, a mai explicat medicul militar.