Imunitatea colectivă a românilor la coronavirus- care e procentul
Imunitatea colectivă a românilor la coronavirus- care e procentul

Imunitatea colectivă a românilor la coronavirus a ajuns la aproximativ jumătate din populație, consideră coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Sunt incluse nu numai persoanele care s-au vaccinat, ci și cele care au trecut prin boală și au dobândit anticorpi pe cale naturală.

În cazul României putem vorbi de imunitatea colectivă între 45 și 50%. Sunt aici incluse persoane vaccinate anticoronavirus, dar și cele care au anticorpi după trecerea prin boală a declarat joi Valeriu Gheorghiță, potrivit B1TV.

Întrebat care e rata de vaccinare la nivel național și dacă am putea ajunge în august la 50 – 60% din populație vaccinată, Valeriu Gheorghiță a răspuns:

„La acest moment e circa 26% din populația eligibilă. Erau date din săptămâna precedentă, dar le reevaluăm săptămânal. E important de menționat atingerea țintei de imunitate colectivă. Ea, ideal, într-o populație complet neimunizată se obține prin vaccinare. E important să avem o imunitate de grup care se stabilește în funcție de rata de transmisibilitate a bolii, acel factor R0 care la SARS-CoV e între 2 și 3. Pentru rujeolă, de pildă, rata de imunitate colectivă trebuie să fie peste 95% pentru a evita o epidemie. Din acest motiv, ne uităm la imunitatea globală obținută prin vaccinare, dar și imunizarea obținută prin trecerea prin boală. Dacă vorbim de o imunitate prin vaccinare peste 25%, cel puțin atâtea persoane au mai trecut prin infecție și putem vorbi de o imunitate colectivă între 45 – 50% în România, variabil de la o localitate la alta”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *