Vaccinarea profesorilor nu este o informație de dezvăluit
Vaccinarea profesorilor nu este o informație de dezvăluit

Vaccinarea profesorilor nu este o informație care să poată fi cunoscută de părinți, cel puțin aceștia nu pot afla dacă un profesor este vaccinat sau nu, afirmă ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Cel mult, părinții pot cere conducerii școlilor o situație statistică în legătură cu vaccinarea cadrelor didactice, dar nu o listă nominală, întrucât legislația referitoare la protecția datelor cu caracter personal împiedică dezvăluirea unor informații de acest gen, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu a răspuns la întrebarea dacă un părinte vaccinat are dreptul să știe dacă profesorul care predă la clasa copilului său este vaccinat. „În limitele GDPR, da, are dreptul să știe. (…) Numeric, și nu nominal, pentru că nominal intră sub incidența GDPR. Protecția datelor cu caracter personal este dincolo de dorința părintelui, de dorința dvs sau de dorința mea. Doar în măsura în care profesorul însuși alege să spună, să facă public acest lucru: sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat. Pozițiile părinților – pe care le înțeleg, și eu ca părinte aș avea această curiozitate – sunt una, legea, uneori, este altfel”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Precizările vin în condițiile în care ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată dacă părinții ar avea dreptul să se împotrivească intrării la ore a acelor cadre didactice care nu sunt vaccinate, declara săptămâna trecută, că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați. „Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a spus Ioana Mihăilă.

Întrebat dacă un profesor nevaccinat, netestat, netrecut prin boală mai poate preda fizic la clasă, Sorin Cîmpeanu a punctat: „Nu avem niciun fel de diferenţiere între profesorii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, dar aș vrea să spun încă o dată: profesorii sunt categoria socio-profesională care a înţeles cel mai bine importanţa vaccinării. Procentul la ultima interogare a fost de peste 60 la sută. Numărul în valoare absolută a fost de peste 185.000. (…) Nu există niciun alt domeniu în care să mai avem 185.000 de persoane vaccinate. Deci, profesorii se vaccinează. Vor fi, ca în orice domeniu și profesori care, dincolo de cei care nu se pot vaccina pentru că au contraindicații medicale, nu vor ei să se vaccineze. Dar nu e nicio diferențiere până la 6 la mie (rata de incidență de la care se intră în învățământ online – n.r.)”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Vaccinarea profesorilor. Întrebată, în urmă cu o săptămână, cum comentează faptul că există o proporție destul de semnificativă de profesori nevaccinați, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, spunea că i se pare „cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

Pe de altă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că în urmă cu câteva zile a cerut instituțiilor de învățământ o situație actualizată în privința vaccinării personalului. „Începând cu 1 septembrie, cei din învăţământul preuniversitar au revenit la şcoală şi răspund la acest chestionar: eşti vaccinat sau nu eşti vaccinat. Cei din învăţământul universitar de asemenea urmează și ei să revină. Termenul este 8 septembrie pentru actualizarea acestui procent de peste 60 la sută”, a precizat ministrul educației.

Pe 8 septembrie, ei vor raporta către Ministerul Educației. Dacă raportează către Ministerul Educației, le-ar putea face publice și pe site-ul fiecărei unități de învățământ”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *