Vaccinul adaptat noilor forme de COVID se va face mai ales la medicii de familie, dar și în cadrul unor spitale, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Va fi o soluție mixtă de vaccinare, a spus Rafila luni, într-o conferință de presă, în condițiile preconizării unui al șasele val al coronaviruslui.
Dacă România va primi în luna septembrie un ser anti-COVID adaptat noii tulpini circulante a virusului, vaccinarea se va face în cadrul unui sistem mixt: la medicii de familie sau la unele spitale, a spus Rafila.
„Încercăm o soluţie mixtă. Vom menţine, clar, vaccinarea la medicii de familie şi cel puţin în oraşele mari, unde există spitale importante, spitale de boli infecţioase, să putem să avem şi centre de vaccinare la nivelul unităţilor medicale altele decât medicii de familie”, a declarat Alexandru Rafila, citat de B1TV.
Ministrul sănătății a precizat că nu are rost să fie deschise centre de vaccinare în care „cinci angajaţi aşteaptă să vină două persoane în fiecare zi să se vaccineze”.
Acesta a făcut din nou apel la protecţia personală: utilizarea măştii. igiena mâinilor, aerisirea spaţiilor. De asemenea, în ceea ce priveşte vaccinarea, ministrul Sănătăţii susține că „cei care nu s-au vaccinat deloc se pot vaccina”.
„Pentru doza a patra, care protejează persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere este că ar fi bine să utilizăm un vaccin care oferă într-adevăr protecţie şi lucrul ăsta ar putea fi făcut începând cu luna septembrie”, a adaugat ministrul.
Alexandru Rafila a anunțat că, deşi în cazul copiilor tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme grave ale bolii, în București vor fi deschise, cel târziu săptămâna viitoare, două centre de evaluare pentru copiii cu COVID-19.