Vaccinul CureVac dezvoltat împotriva coronavirusului este un eșec, pentru că a demonstrat o eficacitate de numai 47% în teste. Totuși, nu este un rezultat final, astfel încât mai există speranțe într-un scor mai bun.
Într-un efort de a lansa un vaccin anti-COVID-19 extrem de eficient, compania farmaceutică din Tubingen, Germania, a înregistrat un mare eșec. Serul său a ratat obiectivele statistice într-o a doua analiză intermediară. Anunțul a fost făcut chiar de CureVac, miercuri seară, într-un raport obligatoriu, unde a menționat o eficacitate preliminară de doar 47% împotriva COVID-19, relatează Spiegen, preluat de B1TV.
„Am sperat la rezultate mai bune în analiza intermediară, dar am văzut că este o provocare să atingem un nivel ridicat de eficacitate cu această gamă de variante fără precedent”, a declarat Franz-Werner Haas, CEO al CureVac.
Totuși, studiul pe vaccinul CureVac va continua, astfel că eficacitatea finală ar putea fi alta.
„Mediul divers arată, de asemenea, că dezvoltarea vaccinurilor din a doua generație este foarte importantă, pe măsură ce noi variante continuă să apară”, a adăugat Haas.
El susține că, potrivit analizelor inițiale, eficiența depinde de grupa de vârstă examinată și de tulpina virusului. Consiliul de monitorizare a siguranței datelor a confirmat un profil bun de siguranță. Serul de primă generație se află în ultimele etape ale dezvoltării clinice. Analiza intermediară inițială nu a scos la iveală nicio problemă de siguranță.
CureVac colaborează cu Bayer.
Uniunea Europeană a asigurat până la 405 milioane doze de vaccin CureVac. Serul are la bază o tehnologie de tip ARN mesager, cum este și cazul vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Totuși, studiile acestor companii au fost efectuate înainte de apariția noilor variante.
Studiul continuă, însă, chiar și așa, vaccinul nu se mai regăsește în planurile guvernamentale de livrare pentru 2021, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului federal al sănătății.