Vaccinul obligatoriu pentru angajații din România este „în afara legii
Vaccinul obligatoriu pentru angajații din România este „în afara legii

Vaccinul obligatoriu pentru angajații din România este „în afara legii”, consideră Avocatul Poporului, care arată că sub nici o formă angajatorii nu pot condiționa angajaților să se vaccineze pentru a-și duce la îndeplinire sarcinile de serviciu.

Renate Weber subliniază că niciun angajat nu poate fi condiționat să facă vaccinul anti-COVID-19, o cerință care nu se regăsește în legislația din România, relatează B1TV.

Aceasta este o cerinţă care nu-şi găseşte sub nicio formă suport în legislaţia noastră actuală. Câtă vreme vaccinarea este o chestiune absolut bazată pe consimţământul persoanei, a impune astfel de condiţii este categoric, categoric nu că excesiv, este dincolo de lege. Acum, întrebarea e câţi dintre cei care sunt în astfel de situaţii vor avea curajul să-şi dea angajatorii în judecată, pentru că dacă este un angajator privat, nici nu există altă soluţie”, a spus Renate Weber, la Antena 3.

Vaccinul obligatoriu este în afara legii. Totodată, Weber a vorbit despre unele sesizări pe care le-a primit în acestă perioadă de la persoane care, după ce au trecut de infecția cu coronavirus ar fi fost obligate de angajator să se reîntoarcă la serviciu doar prezentând un test negativ la COVID-19 făcut pe cheltuiala proprie.

 

Ce spune Renate Weber despre pașaportul de vaccinare

Avocatul Poporului a vorbit și despre varianta instituirii unui pașaport de vaccinare anti-COVID-19, precizând că o astfel de măsură este una discriminatorie.

„Dacă pe unul îl lași să vină cu pașaport de vaccinare, pe celălalt trebuie să-l lași să vină cu un test. Dă-i și lui posibilitatea, pentru că altfel înseamnă că planeta se împarte între vaccinați și nevaccinați. Este și mai nedrept pentru că foarte mulți nu au unde, nu au cu ce. Franța a vaccinat foarte puțin, Belgia nici măcar cadrele medicale nu le-a vaccinat. Nu se poate să mergi și să oprești dreptul de a avea o viață normală celor cărora tu, stat, nu le poți oferi vaccinul. Dă-le o alternativă”, a mai spus Renate Weber.

La Parlament este în desfășurare o procedură de revocare din funcția de Avocat al Poporului.

Renate Weber a precizat că nu consideră că există motive pentru care ar trebui să plece din funcție.

Sinceră să fiu, nu văd care ar fi motivele să îmi dau demisia. Mie mi se pare că ceea ce noi am făcut instituţional în acest an de zile – e un an şi jumătate de când am venit eu – sunt lucruri care erau pentru respectarea Constituţiei şi a drepturilor constituţionale”, a adăugat Renate Weber.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul