Europenii se confruntă cu un „val de antisemitism” cauzat parțial de conflictul din Orientul Mijlociu. Sondajul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale a constatat că 96% dintre respondenți s-au confruntat cu antisemitism în anul anterior sondajului, care a fost efectuat între ianuarie și iunie 2023. 84% au considerat antisemitismul ca fiind „foarte mare” sau „o problemă destul de mare” în țara lor, în timp ce mai puțin de unul din cinci (18%) au considerat că guvernele o gestionează eficient.
Deși sondajul a fost finalizat înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, unele organizații evreiești au raportat o creștere cu 400% a atacurilor antisemite din octombrie 2023. În Franța, care găzduiește cea mai mare populație evreiască din Europa, comunitățile evreiești s-au simțit în pericol înainte de al doilea tur de scrutin, iar în prima lună după atacurile din 7 octombrie, actele antisemite „au explodat”, raportându-se 1.000 de astfel de incidente. Germania a cunoscut și ea o creștere a violenței anti-evreiești, comisarul antisemitism al țării avertizând că riscă să întoarcă țara „în trecut, la cele mai îngrozitoare vremuri”, potrivit B1TV.
Asta în condițiile în care armata Israelului a ucis peste 40.000 de civili în Gaza, în numele luptei anti-Hamas.
Pentru a contracara această tendință îngrijorătoare, Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale îndeamnă guvernele să finanțeze nevoile de securitate și protecție ale comunităților evreiești. De asemenea, solicită utilizarea pe deplin a legislației UE care reglementează internetul, Digital Services Act, pentru a elimina conținutul antisemit online, precum și intensificarea eforturilor de urmărire penală a infracțiunilor motivate de ură.