„Val de antisemitism" în Europa, cauzat și de măcelul din Gaza. Avertismentele Agenției UE pentru Drepturi fundamentale
„Val de antisemitism" în Europa, cauzat și de măcelul din Gaza. Avertismentele Agenției UE pentru Drepturi fundamentale

Europenii se confruntă cu un „val de antisemitism” cauzat parțial de conflictul din Orientul Mijlociu. Sondajul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale a constatat că 96% dintre respondenți s-au confruntat cu antisemitism în anul anterior sondajului, care a fost efectuat între ianuarie și iunie 2023. 84% au considerat antisemitismul ca fiind „foarte mare” sau „o problemă destul de mare” în țara lor, în timp ce mai puțin de unul din cinci (18%) au considerat că guvernele o gestionează eficient.

Deși sondajul a fost finalizat înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, unele organizații evreiești au raportat o creștere cu 400% a atacurilor antisemite din octombrie 2023. În Franța, care găzduiește cea mai mare populație evreiască din Europa, comunitățile evreiești s-au simțit în pericol înainte de al doilea tur de scrutin, iar în prima lună după atacurile din 7 octombrie, actele antisemite „au explodat”, raportându-se 1.000 de astfel de incidente. Germania a cunoscut și ea o creștere a violenței anti-evreiești, comisarul antisemitism al țării avertizând că riscă să întoarcă țara „în trecut, la cele mai îngrozitoare vremuri”, potrivit B1TV.

Asta în condițiile în care armata Israelului a ucis peste 40.000 de civili în Gaza, în numele luptei anti-Hamas.

Pentru a contracara această tendință îngrijorătoare, Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale îndeamnă guvernele să finanțeze nevoile de securitate și protecție ale comunităților evreiești. De asemenea, solicită utilizarea pe deplin a legislației UE care reglementează internetul, Digital Services Act, pentru a elimina conținutul antisemit online, precum și intensificarea eforturilor de urmărire penală a infracțiunilor motivate de ură.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *