Valul patru ar putea aduce în jur de 1.500 de infectări pe zi iar vârful acestuia ar fi pe la finalul lunii septembrie, estimează secretarul de stat Andrei Baciu. El a invocat un scenariu al Institutului Național de Sănătate Publică potrivit căreia trendul situației epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu care e atribuit tulpinii Delta de coronavirus.

„Până acum trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea, în baza acestei predicții, undeva la peste 1.000 – 1.500 de cazuri pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie”, a declarat Baciu, la Digi24.

Acesta a explicat apoi că mai multe variabile sunt luate în calcul în realizarea acestor analize și scenarii. De exemplu, cât de mulți oameni călătoresc și unde merg aceștia.

Valul patru nu poate fi decât diminuat prin măsurile sanitare. Andrei Baciu a punctat că nu-i oprește nimeni pe români să meargă în vacanțe, dar trebuie să fie responsabili și să respecte măsurile anti-COVID: „Fiecare dintre noi ne putem da seama unde e o zonă sigură, unde putem să stăm fără masca sau să vedem unde e o zona aglomerată, poate e și un spațiu închis, poate nu a fost suficient ventilat. E mult mai ușor să îți aloci minime resurse să îți pui o mască atunci când consideri că există un risc” a explicat Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *