Vasile Dîncu, despre plafonarea preţului la combustibil
Vasile Dîncu, despre plafonarea preţului la combustibil

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, marți, la Digi24, că discuţiile din coaliţie pe tema preţului la combustibil sunt unele constructive. Cu toate acestea, oficialul a precizat că, după părerea sa, creșterea prețului la benzină și motorină, simultan cu scăderea costului barilului de petrol reprezintă „o aberație”.

Vasile Dîncu a declarat că disputa din coaliție legată de plafonarea preţului la combustibil este constructivă și va favoriza, în scurt timp, crearea unei dezbateri interne.

„Nu am participat la ultimele şedinţe de coaliţie pentru că am fost plecat la Bruxelles, la NATO sau într-o misiune externă. Ştiu, însă, pentru că discut cu colegii mei. Este, în acest moment, o dispută constructivă, pentru că, până la urmă, va duce la o dezbatere internă, pentru că nu poţi să spui că suntem la fel în toate proiectele. Este adevărat că funcţionează în guvern, suntem ocupaţi de a rezolva crize, lucrăm împreună.

Pe de altă parte, îl văd pe domnul preşedinte al Senatului, domnul Florin Cîţu, care vrea continuu să întărească un fel de discurs liberal. Nu toate lucrurile astea le-a făcut cât a fost premier, dar vrea să întărească acest discurs, oarecum făcând o polemică internă. În această coaliţie, atât liberalii, cât şi noi, sigur că fiecare avem ideologiile noastre, avem proiectele noastre. Dincolo de asta, răspundem unor cerinţe care se discută în alianţă”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă ministrul Finanţelor Publice sau cel al Energiei ar trebui să decidă în privinţa plafonării preţului la combustibili, oficialul a afirmat că ministrul Energiei este cel care ar trebui să vină cu soluţia.

„Eu cred că ministrul de Finanţe contabilizează doar ceea ce producem noi, ceilalţi. Este cel care adună rezultatul faptelor noastre. Cred că ministrul Energiei, cu toată simpatia pe care o am pentru el, ar trebui să fie mult mai aplecat asupra acestei probleme. Ne aşteptăm din partea ministrului Energiei să vină cu soluţii, după aceea ministrul Finanţelor să încerce să le pună în cifre, să vadă de unde să luăm banii. Dar trebuie să luăm nişte decizii, ori aceste decizii tehnice trebuie să le ia ministrul Energiei”, susţine Vasile Dîncu.

Cu toate acestea, ministrul Apărării Naționale a catalogat drept „o aberaţie” faptul că preţul combustibilului este ridicat, în timp ce cel al barilului este scăzut.

„Eu nu sunt specialist în această chestiune, dar am văzut că şi alte ţări, cum e Franţa, au făcut acest lucru. Şi dacă au plafonat ei, sigur că nu se poate plafona decât pentru o perioadă de timp. Sentimentul tuturor este că avem o mişcare haotică în momentul acesta, nişte creşteri haotice care nu se recunosc în costuri, în alte elemente care ţin, până la urmă, de preţul de piaţă, de preţul concurenţial. Se pare că nu există concurenţă ca să poată să scadă preţul la combustibil. În timp ce scade barilul, creşte preţul la noi, ori asta mi se pare că este o aberaţie din perspectiva unui program guvernamental”, a mai afirmat Dîncu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *