Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost criticat dur de ziarul de opoziție Nepszava, care l-a acuzat de revizionism și că a depășit mai multe „linii roșii” la Băile Tușnad.

Publicația ungară a vorbit despre prestația premierului Viktor Orban la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad și spune că acesta „nu a venit cu nicio idee sau mesaj nou” în discursul din România.

Atacul la adresa UE și cuvintele denigratoare ale premierului ungar sunt acum atât de obișnuite încât nimeni în Europa și nimeni la Washington nu este deranjat de faptul că liderul izolat al unei țări europene de zece milioane de locuitori, care nu reprezintă un factor geopolitic, consideră că America este în declin și că adevărata putere numărul unu a lumii este acum China, care se ridică precum o cometă”, scrie Nepszava, potrivit B1TV.

Jurnaliștii de la Nepszava spun că nici măcar partidele ungare nu au acordat prea multă importanță discursului.

Apariția lui Viktor Orbán în Tușnad în acest an a fost importantă din alt punct de vedere. El a arătat pe scară largă cât de dezbrăcat este regele și a demonstrat încă o dată că premierul nostru este incapabil să evalueze unde este linia pe care nu o poate, în niciun caz, depăși în calitate de lider numărul unu al unui stat. Într-adevăr, Viktor Orbán a depășit mai multe astfel de linii roșii în Băile Tușnad”, mai afirmă Nepszava.

Presa ungară a denunțat și caracterul revizionist al declarațiilor făcute de Viktor Orban în România.

Linia roșie a fost în cele din urmă depășită atunci când premierul nostru a spus: «S-a mai scris că nu trebuie să vorbim despre unități administrativ-teritoriale inexistente în România. M-am întrebat ce au vrut să spună. Cred că se refereau la Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar noi nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești». Un șef de stat responsabil nu face declarații care să pună la îndoială suveranitatea unei alte țări în nicio circumstanță, dar mai ales în plin război de dobândire teritorială, în timpul căruia a fost acuzat în mod repetat din diverse direcții de revizionism deschis și de a spera la refacerea Ungariei istorice de către tiranul Rusiei agresoare”, se mai arată în aceeași analiză.

Nepszava consideră că premierul Ungariei va fi tot mai izolat pe plan european.

Izolarea europeană a lui Viktor Orbán nu va face decât să crească după aceasta, iar problema este că victimele nu vor fi premierul și cei câțiva privilegiați ai regimului său, ci Ungaria în ansamblul ei, care devine un lider la toți indicatorii economici și sociali, și nu în ultimul rând maghiarii din România”, explică Nepszava.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *