Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit la finalul ședinței de Guvern de miercuri despre modalitățile de economisire la factura la Energie. Una dintre sugestiile lui Virgil Popescu este ca utilizatorul casnic să-și schimbe electrocasnicele din casă cu unele eficiente energetic.

Printre sfaturile punctuale venite din partea ministrului Virgil Popescu  se numără schimbarea becurilor, a furnizorului și a electrocasnicelor:

”Le recomand tuturor celor care nu se încadrează în plafoanele de consum și chiar dacă se încdrează în plafoanele de consum să-și caute un furnizor cu prețul cel mai mic”, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, dupa ședința de guvern.

”Pentru persoanele fizice acasă am recomandat schimbarea electrocasnicelor, cu electrocasnice eficiente, care au o clasă de energie A+, A++, care să fie cu A în față. Evident trebuie ajutați pentru că nu e ușor să schimbi, trebuie să ai banii ca să schimbi. La consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală din nou recomand.  Eu personal mi-am schimbat și de iarna trecută și acum fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz, schimbând doar centrala” a adăugat ministrul Virgil Popescu referitor la modalitățile prin care românii pot economisi.

De asemenea acesta a menționat”o modalitate de a bonifica” pe cei care fac economie la energie.

Prima măsură pe care Virgil Popescu o va lua pentru a face economie în ministerul pe care-l conduce presupune o analiză a becurilor din instituție, conform spuselor acestuia.

Virgil Popescu a adăugat că Grecia a venit cu o propunere „foarte interesantă” de a scoate din indexul bursier al Bursei Olandeze de gaz partea de LNG, deoarece preţul acestuia în momentul de faţă este crescut artificial tot de preţul gazului natural.

„Se va lucra la un sistem în aşa fel încât să protejăm întreaga piaţă europeană a gazului natural, să o reformăm. Dacă am lua doar o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată (piaţa n.r) şi celelalte surse să crească preţul. Preţul gazului natural la 200 de euro faţă de 20 de euro vi se pare preţ de piaţă? Este un preţ foarte mare, crescut şi ţinut artificial de speculaţiile gazului rusesc. Deci preţul de 200 de euro care e acum, 198 euro, de 300 cât a fost, este extraordinar de mare faţă de un preţ real de 20 de euro. Gândiţi-vă că în perioada de pandemie aveam preţuri de 7 euro pe MWh. Deci vorbim de preţuri foarte mari, de preţuri speculative. Despre asta vorbim şi vrem să reducem aceste preţuri speculative. Nu vorbim de o opţiune a României să nu fim de acord. Am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *