Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin cere Occidentului să renunțe la sancțiuni, iar în schimb se angajează să deblocheze cerealele ucrainene din porturi pentru export. Mai mulți lideri occidentali i-au cerut asta, pentru că Ucraina este cel de-al patrulea exportator de grâu din lume și blocarea exporturilor ar duce la foamete globală. Putin șantajează astfel Occidentul.

Președintele rus se declară dispus să ajute la „depăşirea crizei alimentare” provocate de blocarea cerealelor ucrainene dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei.

Asta deși tot Putin a respins acuzațiile Occidentului conform cărora Moscova e cea care blochează exporturile de cereale ucrainene.

Liderul de la Kremlin a spus aceste lucruri în cadrul unei discuții telefonice cu premierul italian Mario Draghi, informează AFP, preluat de B1TV.

Rusia „e gata să contribuie semnificativ la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, dar sub rezerva ridicării sancțiunilor motivate politic de către Occident”, i-a spus Putin lui Draghi, potrivit unui comunicat emis de Kremlin.

Vladimir Putin cere Occidentului să renunțe la sancțiuni. Putin a mai susținut că Moscova nu blochează exporturile ucrainene de cereale, așa cum acuză Occidentul.

Dificultăţile sunt legate, printre altele, de perturbările în funcţionarea canalelor de producţie şi logistică şi de politica financiară a Occidentului în timpul pandemiei. Situaţia s-a înrăutăţit din cauza restricţiilor anti-ruse impuse de SUA și UE”, a mai susținut președintele Rusiei.

Putin i-a mai spus lui Draghi că „lucrările în curs pentru a stabili o viaţă liniştită în oraşele eliberate din Donbas” şi că negocierile de pace au fost „îngheţate de Kiev”.

De asemenea, Vladimir Putin l-a asigurat pe Mario Draghi că Rusia e gata să continue furnizarea de gaze către Italia.

De partea cealaltă, guvernul italian a transmis că discuția s-a concentrat asupra situației din Ucraina și crizei alimentare ce afectează mai ales țările sărace.

Războiul cerealelor”, din cauza războiului provocat de Rusia

Omenirea se află în pragul unei uriașe crize în contextul în care Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, are exporturile blocate din cauza trupelor ruse care au invadat-o, iar Rusia, altă putere cerealieră, nu-și poate vinde producția din cauza sancţiunilor occidentale.

Ucraina și Rusia produc o treime din grâul mondial.

Rușii nu doar că blochează exporturile din Ucraina, dar le și fură cerealele ucrainenilor, potrivit unor mărturii și imagini ajunse în spațiul public, unde silozuri întregi sunt încărcate în camioanele rusești și trimise peste graniță. Între timp, Putin se laudă cu producții record la el acasă.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a spus că Rusia a declanșat și un „război al cerealelor”. În replică, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a insinuat că Baerbock induce lumea în eroare intenționat sau… e proastă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *