Vladimir Putin revine pe scena mondială, la summitul BRICS de la Beijing
Vladimir Putin revine pe scena mondială, la summitul BRICS de la Beijing

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va reveni pe scena internațională joi, când va participa la summitul virtual al economiilor emergente BRICS găzduit de Beijing, pentru prima dată după ce a lansat invazia în Ucraina la începutul acestui an, potrivit CNN.

Pentru Putin, este vorba de un eveniment semnificativ: liderul rus va apărea alături de președintele Chinei, Xi Jinping, de premierul Indiei, Narendra Modi, și liderii Braziliei, Jair Bolsonaro, și Africii de Sud, Cyril Ramaphosa – un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni occidentale pentru invazie, nu este singură.

Cu câteva săptămâni înainte de invazie, China și Rusia au declarat că relația lor nu are „nicio limită” iar liderii BRICS au evitat să condamne Rusia în mod categoric, chiar dacă au încercat să nu se plaseze în tabăra celor care aprobă acțiunile Moscovei.

Decizia grupului de a organiza acest al 14-lea summit anual reflectă o viziune a țărilor BRICS asupra ordinii globale și, prin extensie, asupra situației din Ucraina, care se îndepărtează de cea a Occidentului, spun experții.

„Vorbim despre câteva economii foarte importante, a căror conducere este dispusă să fie văzută cu Putin, chiar dacă este doar pe o platformă virtuală”, a declarat Sushant Singh, cercetător senior la Center for Policy Research (CPR) din New Delhi.

„Faptul că Putin este binevenit, că nu este un paria, că nu este împins afară – și acesta este un angajament normal, care a avut loc în fiecare an și are loc în continuare – este un mare avantaj pentru Putin”, a spus el.

Summitul BRICS este urmat, câteva zile mai târziu, de reuniunea unui bloc al principalelor economii avansate din lume, Grupul celor Șapte, care au fost unite în vocea lor împotriva agresiunii rusești și au dat afară Moscova din blocul lor după anexarea Crimeei în 2014.
Spre deosebire de G7, se așteaptă ca, la summitul de joi, BRICS să manevreze atent când vine vorba de Ucraina, cu posibile pledoarii în favoarea unei rezolvări pașnice.

Beijingul – gazda din acest an și de departe cea mai puternică din punct de vedere economic dintre cele cinci națiuni, care împreună reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul mondial – pare pregătit să se concentreze pe propria agendă: promovarea noilor sale inițiative de dezvoltare și securitate globală și respingerea a ceea ce consideră a fi construirea unui „bloc” de către Statele Unite.

Țările BRICS ar trebui să „consolideze încrederea reciprocă politică și cooperarea în materie de securitate”, să se coordoneze în ceea ce privește problemele internaționale și regionale majore, să țină cont de interesele de bază ale fiecăreia dintre ele și „să se opună hegemonismului și politicii de putere”, a declarat Xi într-un discurs ținut luna trecută în fața miniștrilor de externe BRICS, în care a cerut grupului să promoveze dezvoltarea în această „perioadă de turbulențe și transformări”.

În ciuda unor interese comune, grupul BRICS a fost mult timp afectat de probleme de coeziune, având în vedere diferențele supradimensionate dintre sistemele politice și economice ale membrilor săi și interesele lor geopolitice divergente.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *