Voucherele pentru energie ar putea fi acordate din bani europeni
Voucherele pentru energie ar putea fi acordate din bani europeni

Voucherele pentru energie ar putea fi acordate din bani europeni, de care România ar dispune deja. Sunt 2 miliarde de euro pentru compensarea facturilor românilor, din alte surse, pe care țara noastră nu i-a cheltuit, a explicat europarlamentarul Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a explicat măsurile aflate în lucru și deciziile Uniunii Europene cu privire la criza energetică determinată de războiul din Ucraina.

Sunt câteva informații zic eu pozitive. Pe de o parte, rezervele de gaz pe care le avem la nivel european ar trebui să ne ajute să trecem cu bine peste această iarnă. Suntem la un nivel maximal, am securizat noi surse energetice. Este un lucru pozitiv. Pe partea de energie electrică s-au făcut investiții pentru interconectări, astfel încât toate regiunile care ar întâmpina dificultăți să fie ajutate de celelalte state membre. S-a introdus un nou mecanism de cooperare pe acest subiect. Dacă, să spunem, în București va fi deficit de energie electrică, vom putea să aducem energie electrică din alte state.

De asemenea, s-a avansat pe ideea aceasta de taxare a companiilor din zona de energie care au făcut profituri uriașe. Sper să avem cât de curând un mecanism clar, astfel încât să recuperăm sumele de bani obținute din profiturile uriașe și să investim acești bani pe mecanisme compensatorii”, a spus Negrescu, într-o emisiune PsNews.

Vin din bani necheltuiți

Nu va fi o problemă acordare voucherelor pentru energie, pentru a compensa consumul populației, spune Victor Negrescu, pentru că România poate aloca banii necheltuiți din perioada de finanțare 2014 – 2020 pentru a crea un mecanism compensatoriu sub forma unor vouchere pe care populația le poate folosi pentru a plăti facturile la energie. Mai mult, reglementarea pieței de energie reprezintă cea mai bună soluție care ar trebui implementată la începutul anului 2023, spune el.

România poate să facă ceva extraordinar – din banii necheltuiți din perioada de finanțare 2014 – 2020 putem să alocăm 2 miliarde de euro pentru mecanisme compensatorii pentru grupurile vulnerabile. Practic să oferim niște vouchere populației pe care le pot folosi pentru plata facturilor la energie. Știm că în cazul României, grupurile vulnerabile plătesc cele mai mari facturi pentru că nu își permit electrocasnice care au un consum eficient.

Noi, social-democrații ne dorim ca acest mecanism să fie pus în aplicare. Ministrul Energiei trebuie să se miște puțin mai repede pe această chestiune. Sper să avem aceste vouchere la începutul anului. Există premiza de a împărți aceste vouchere pe tot parcursul anului viitor. În plus, noi dorim ca pe lângă acele vouchere să existe o reglementare a zonei de energie, astfel încât să nu avem din nou speculații pe piață.

Pe lângă mecanisme de plafonare și reglementarea este soluția pentru anul viitor care trebuie să fie adoptată, așa cum au făcut-o și Spania sau Portugalia. Nu inventăm noi ceva. Alte state au făcut-o și funcționează”, a spus Negrescu.

În final, Negrescu a criticat decizia USR și PNL care prevedea în PNRR închiderea unor unități de producție, în special termocentrale.

La nivel european s-a făcut această recomandare ca să scadă consumul de energie. De fapt este o recomandare continuă. În același timp, în România avem deja o scădere a consumului. Dar nu vorbim despre o obligație. În PNRR cei de la USR și PNL au prevăzut închiderea unor unități de producție, a termocentralelor în special, ceea ce este foarte grav, în contextul în care alte state – Germania de pildă, au decis să își crească capacitățile de producție tradiționale”, a conchis Victor Negrescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *