Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va avea, începând de anul viitor un laborator de angiografie. Se va încheia un acord-cadrul cu un operator medical care va asigura serviciile de imagistică medicală în cadrul spitalului, timp de 2 ani. Pentru plata medicilor specialiști și închirierea echipamentelor medicale, spitalul va achita peste 7 milioane de euro.

Angiografia reprezintă un test de imagistica care utilizează raze X pentru a vizualiza vasele de sânge ale organismului. Radiografiile furnizate de angiografie sunt numite angiograme. Se investighează artere sau vene îngustate, blocate, mărite sau care prezintă malformații din mai multe părți ale corpului: pelvis, creier, inimă, brațe, gât, piept, abdomen și picioare. Tratamentele endovasculare sunt proceduri minim invazive care se fac în interiorul vaselor de sânge și pot fi utilizate pentru a trata boala arterial periferică, care este o problemă vasculară frecventă la nivelul piciorului, aortei sau carotidei.

Romania are 2.5 angiografe / 1.000.000 de locuitori, in timp ce Spania are 4.7 angiografe / 1.000.000 locuitori, ltalia 7,3 angiografe / 1.000.000 locuitori, iar Franța are 5 angiografe / 1.000.000 locuitori. lncidenta extrem de mare a deceselor în randul pacienților cu boli cardiovasculare este în stransă legatură cu lipsa centrelor de angiografie prezente in țară.

Din punct de vedere al serviciilor de imagistică medicală-angiografie, achiziționarea și exploatarea echipamentului specific nu este rentabilă din cauza costurilor ridicate cu achiziția, costurile de utilități, autorizații, service, piese de schimb și consumabile, precum și cu personalul medical, de accea se dorește optimizarea costurilor prin utilizarea serviciilor unor prestatori specializați care vor pune la dispoziție echipamentul necesar, consumabilele si personalul specializat.

Valoarea totală a investiției este de 36 de milioane de lei, cu TVA, adică 7,3 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri alocate de Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *