Victor Pițurcă are interese imobiliare masive la Craiova. Acesta este motivul pentru care a trecut meteoric pe la echipa Primăriei din oraș.
Execuția de la Banu Mărăcine
La finele anilor 2000 încă mai erau o mulțime de terenuri neretrocedate. Rechinii mari ca Mihai Rotaru, Horia Simu, Dorin Cocos sau Sergiu Diacomatu luau bani direct de la ANRP. În acest timp, peștii mai mici ocheau terenuri bine poziționate.
La Craiova era la fel ca în toată țara. Se terminaseră terenurile primăriilor. Funcționarii și samsarii de drepturi litigioase căutau soliții. Cea mai facilă a fost retrocedarea terenurilor de la Stațiunea de Cercetare Banu Mărăcine.
În ianuarie 2008 Comisia Județeană Dolj de aplicare a legilor fondului funciar ciuntește 34 de hectare din terenul de la Banu Mărăcine. În martie cazul ajunge pe masa procurorilor DNA. În septembrie, deja stațiunea de cercetare era dezmembrată.
Nu se retrocedează pentru proprietari
O parte din suprafețele de la Stațiunea de Cercetare Banu Mărăcine era revendicat chiar de proprietarii care avuseseră acolo teren. Așa s-a întâmplat cu terenul lui Mihai Negoescu. El avea 14,8 hectare de la bunicul său.
În 2005 el cere autorităților terenul care se afla în inventarul Stațiunii Banu Mărăcine. Depune trei cereri în acest sens. Un an mai târziu, Comisia de Aplicare a Legilor Funciare respinge cererile. În instanță atât Judecătoria, cât și Tribunalul decid faptul că terenul nu se retrocedează pentru că este stațiune de cercetare.
Se retrocedează dacă vinzi repede
Deși instanța spusese că terenurile din stațiunile de cercetare nu se retrocedează, autoritățile reconsideră.
Pe 08 octombrie 2008 se emite titlul de proprietate 11387 pentru un anume Mihai Nițulescu. Acesta primește 4,6 hectare de teren chiar acolo unde solicitase Negoescu. Aparent deciziile instanței și considerațiile inițiale cu privire la stațiunea de cercetare nu mai contau.
Mihai Nițulescu nu părea un potențat al vremii. Numele lui nu spunea nimic. Lucrurile au îneput să capete o formă la o lună de la emiterea titlului de proprietate. El vinde terenul către Victor Pițurcă prin contractul nr. 423/24.11.2008.
Superafacere pentru Victor Pițurcă
Terenul cumpărat de condamnatul Victor Pițurcă este situat chiar peste drum de Aeroportul Internațional Craiova. Valoarea de piață este enormă.
Cele 4,68 hectare de teren valorează o adevărată avere. La un preț mediu de 50 de euro pentru un metru pătrat rezultă 2,34 milioane de euro. Cu toate acestea situația terenului este incertă. Adevărații proprietari continuă lupta în instanță.
Coincidențe ciudate
În 09 mai 2019 se înregistrează la Judecătoria Craiova dosarul cu numărul 12692/215/2019. Obiectul era anularea retrocedării pentru terenul lui Pițurcă. În august Victor Pițurcă vine antrenor la clubul de fotbal al Primăriei din Craiova (Nr. echipa înființată în 2013 la Mogoșoaia care încearcă fără succes să fie considerată Universitatea Craiova).
În octombrie 2019 are loc primul termen al procesului. În noiembrie 2011 cazul este declinat Tribunalului Dolj. Tot atunci apar primele tensiuni între Pițurcă și management.
În decembrie se vorbește deja de plecarea lui Victor Pițurcă de la Craiova. După sărbătorile de iarnă aceasta pleacă de la echipă.
Victor Pițurcă „clonat” de Silvian Cristescu
În 2012 este retrocedat un teren în aceiași zonă și cu aceleași probleme. În 2013 persoanele care solicitaseră retrocedarea vând suprafața de peste 8 hectare fostului fotbalist Silvian Cristescu.
Acesta este director sportiv al clubului de fotbal susținut de administrația PSD din Craiova. Aparent apropierea de acest club aduce cu sine succesul imobiliar.
Leave a comment