USR se înfruptă direct din bani de la buget în timp ce transmite mesaje împotriva finanțării publice a activităților politice. Fostul ministru Cristian Ghinea încasează 5000 de euro de la partidul care l-a propulsat în politică. Ghinea facturează USR prin firma la care este unic asociat și administrator. Firma nu are autorizate toate obiectele de activitate de pe facturi.

Bani de la buget pentru „șomerul” Cristian Ghinea

Cristian Ghinea a fost europarlamentar până în decembrie 2020 când a renunțat la mandat pentru a deveni ministru. Aventura sa la Ministerul Fondurilor Europene a durat până septembrie 2021 când USR a ieșit de la guvernare.

La o lună de la plecarea lui Ghinea din guvern, CRPE Research & Consulting devenea Thinking Ahead Research and Consultancy. În noiembrie 2021, fostul ministru și europarlamentar și-a revocat partenera de viață din fruntea firmei și s-a numit administrator al SRL-ului.

La acel moment el dorea să-și regăsească o identitate profesională deoarece rămăsese fără nicio funcție publică și intrase într-un con de umbră în politică. Decizia era un fel de variantă progresistă a manevrei PSD-istului Marian Oprișan care a emanat celebra zicală „Mama mea sunt eu”.

Fără să declare, Cristian Ghinea a intrat în dinamica USR-istă a dictonului Oprișanian adaptându-l progresist la „Firma mea sunt eu”.

Bani pentru firma fără angajați a ministrului Ghinea

În 2020 firma cu sediul într-un apartament din București nu a rulat niciun ban și s-a rezumat să-și plimbe prin bilanțuri activele de 315 lei și datoriile de 11.000 de lei. Mandatul de ministru a prins bine SRL-ului care în 2021 a închis anul cu active de peste 70.000 de lei și, fără niciun angajat a reușit să factureze aproape 80000 de lei.

Suma nu e mare, dar lipsa vreunui angajat ar fi determinat orice USR-ist pur sânge să se întrebe cum a fost posibil ca cineva să plătească pentru un serviciu prestat de nimeni pe firma unui fost ministru.

Așa ceva nu s-a întâmplat pentru că firma era a lui Cristian Ghinea, fost ministru USR care tocmai rămăsese fără loc de muncă.

2022 – bani de la buget pentru Ghinea

Din 2022, firma a început să factureze partidul patronului. În jur de 5000 de euro pe lună a plătit USR către Thinking Ahead Research and Consultancy. Firma factotumului Ghinea a oferit consultanță politică partidului progresist, iar într-una din luni a organizat un eveniment politic.

USR nu specifică evenimentul organizat de firma lui Cristian Ghinea, nici nu a explicat în ce a constat organizarea făcută de o firmă cu un singur angajat. Factura ar putea ridica reale probleme pentru că firma nu are printre obiectele de activitate autorizate organizarea de evenimente.

Banii plătiți direct firmei lui Ghinea provin din subvenția acordată partidelor politice de la bugetul de stat. Practic, „șomerul” Ghinea devine un bugetar sub acoperire prin intermediul partidului care declamă că dorește schimbarea clasei politice din România.

Cristian Ghinea USR

USR cu dublă măsură

Progresiștii care-l plătesc pe Ghinea cu 5000 de euro pe lună au avut constant o poziție contra finanțărilor partidelor de la buget.

  • septembrie 2022 – USR a depus un proiect legislativ pentru ca toate contractele partidelor cu presa să devină automat publice.
  • decembrie 2018 – Proiect de lege USR de oprire a finanțării publice a partidelor politice
  • octombrie 2017 USR contestă la Curtea Constituţională documentul prin care se aduc modificări legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Cristian Ghinea nu a răspuns mesajului prin care îi ceream să comenteze aceste informații.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *