Ministetrul Sănătății vrea să digitalizeze secțiile ATI ale celor mai importante 18 spitale de adulți și pediatrie din România. Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Sănătății vor să realizeze un sistem informatic care să permită monitorizarea continuă, completă, precisă și trasabilă a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile ATI, a procedurilor executate și a medicației administrate în aceste secții precum și a starii bolnavilor îngrijiți în aceste secții. Valoarea investiției pentru implementarea Sistemului Informatic pentru Evidența Clinică a secțiilor ATI este de peste 26 de milioane de euro.
Sistemul informatic va furniza servicii electronice specifice domeniului e-Sănătate. Se va realiza un centru operativ în cadrul Ministerului Sănătății, care va distribui urgențele medico-chirurgicale prin consultarea datelor disponibile în timp real și va monitoriza direcționarea corectă, pe criterii transparente, a pacienților către sălile de operație și secțiile ATI ale marilor spitale de urgență.
În cadrul proiectului de digitalizare se va realiza:
-Un sistem informatic modern de monitorizare, documentare și schimb de date medicale în situații de urgență, care va funcționa ca suport pentru luarea deciziilor în situațiile de urgență de o unitate specializată din cadrul Ministerului Sănătății.
-Interconectarea tuturor sistemelor din secțiile ATI și din sălile de operații ale celor mai importante 18 spitale de adulți și pediatrie din România într-o rețea națională ATI, care va include Ministerul Sănătății și COSU, în vederea analizei și luării deciziilor în timp real, precum și a prelucrării centralizate a datelor pentru îmbunătățirea calității actului medical destinat bolnavilor critici și scăderea mortalității.
-Dotarea a 18 spitale cu sisteme informatice identice, specifice secțiilor ATI și sălilor de operație, interoperabile cu sistemele medicale clinice existente în unitățile medicale respective, pentru a asigura analiza, sincronizarea și integrarea datelor pacientului.
Valoarea totală a investiției este de 128,5 milioane de lei, cu TVA, adică 26,2 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Competitivitate.