Inspectoratul General al Poliției Române a atribuit un contract în vederea achiziționării de pistoale automate cal. 9×19 mm. și puști semi-automate cu lunetă pentru dotarea polițiștilor.

În primul lot livrat de societatea câștigătoare, Inspectoratului General al Poliţiei Române recepționează maxim 400 de pistoale automate de calibru 9×19 mm. Valoarea estimată a acestora este de 3 milioane de lei, fără TVA. Practic, valoarea unui singur pistol este de aproximativ 7.550 lei. Potrivit informațiilor ce ne-au fost oferite de către Inspectoratul General al Poliției Române, este vorba despre pistoale automate cal. 9×19 mm CZ Scorpion Evo3 A1.

În lotul doi livrat de societatea câștigătoare, Inspectoratului General al Poliţiei Române recepționează maxim 95 de puști semi-automate cu lunetă. Valoarea estimată a acestora este de 4,9 milioane de lei, fără TVA. Valoarea unei singure puști este de aproximativ 51.578 lei. Potrivit informațiilor ce ne-au fost oferite de către Inspectoratul General al Poliției Române, este vorba despre puști semi-automate cu lunetă Colt C20.

Inspectoratul General al Poliţiei Române va achita din bugetul propriu 7,9 milioane de lei pentru achiziția armamentului.

Ofertant preferențial

Achizitia a fost contestată de două ori cu privire la lotul 1. Prima contestație a fost pe data de 8.11.2021 cu privire candidatura unui anumit ofertant care nu este posibilă deoarece nu îndeplinește criteriile de clasificare și selecție. Nu a depus oferta pentru ambele loturi și candidatura acesteia a fost făcută într-un mod favorizant. A doua contestație a fost făcută pe data de 06.01.2022 cu privire la ofertantul Romarm care nu și-a întocmit oferta în conformitate cu prevederile clare și lipsite de echivoc. Evaluarea ofertei sale a fost făcută într-un mod favorizant pentru aceasta, autoritatea contractantă nerespectând propriile cerințe impuse prin FDA. Oferta Romarm nu conținea documentele necesare pentru îndeplinirea tuturor cerințelor tehnice.

‘’Achiziția publică a fost organizată în două etape, prin licitație restrânsă, în conformitate cu prevederile O.U.G. 114/2011, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, după Etapa I a procedurii de atribuire au fost admiși doi candidați pentru depunerea propunerilor tehnice și financiare. Ulterior, pe parcursul procesului de evaluare în cadrul Etapei a II-a, una dintre oferte a fost declarată neconformă.Ofertantul declarat câștigător a depus prematur contestația la procedura de atribuire, fără a cunoaște cu exactitate rezultatul evaluării tehnice. Ulterior, după studierea dosarului de achiziție, acesta a renunțat la demersul său.’’ este răspunsul oferit de către Inspectoratul General al Poliției Române cu privire la oferta Romarm.

Inspectoratul General al Poliției Române achiziționează armament de la o firmă acuzată de trucarea licitațiilor publice.

Transcarpat Sportours International este firma ce a câștigat licitația pentru furnizarea armamentului. Firma care a încasat banii are sediul într-un apartament din Sectorul 2 al Capitalei și are 6 angajați. Firma este administrată de Dinu Solojan, care deţine 70% din acţiuni, iar asociaţi sunt Bogdan Diaconu – cu 20% şi Nicoleta Daniela Solojan, care deţine 10%. De-a lungul timpului, compania deţinută de  Dinu Solojan a câştigat mai multe contracte cu instituţiile armate ale statului român.

Firma lui Dinu Solojan a fost amendată pentru organizarea de licitaţii trucate cu armament. În 2013, firma acestuia a fost amendată de Consiliul Concurenței alaturi de alte trei companii, J.P. Sauer & Sohn din Germania, San Swiss Arms din Elveția și Brugger & Thomet din Elveția.

Împreună, aceste firme ar fi format un cartel, acționând concentrat pentru a-și împărți licitațiile publice organizate de Ministerul Apărării în așa fel încât să nu mai concureze una în fața celeilalte.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *