anif

Rețelele specializate în fraude cu fonduri publice au ajuns la un nivel rafinat. Licitații de sute de milioane de euro trucate pe baza unor referate. Sistemul are la bază faptul că aspectele tehnice sunt greu de urmărit și explicat. În acest timp investiții importante bat pasul pe loc, sunt prost făcute sau ajung la prețuri exorbitante.

Rebilitare de 20 de milioane de euro

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a lansat o licitație de aproape 20 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de irigații. Unul dintre loturile procedurii se referea la „Reabilitarea statiei de pompare plutitoare SPA Km 64+200 si a retelei de canale de aductiune din amenajarea Borcea de Sus”.

Datele tehnice sunt greu de urmărit. În teorie ANIF a realizat studii pentru a stabili ce materiale sunt folosite, a lansat licitația și concurenții ofertează lucrări ale căror caracteristici sunt descrise în sutele de pagini cu cerințe tehnice.

Trucajele licitațiilor au trecut neobservate

În practică fiecare ofertează ce dorește și nici nu mai contează cerințele tehnice. Ele sunt puse mai mult pentru a descuraja concurența. Astfel, ofertanții care respectă caietele de sarcini licitează un preț mai mare decât cei care oferă materiale neconforme. Surse din piață susțin că pot să existe și diferențe de 50% dintre prețul unor materiale bune și prețul materialelor neconforme.

Câștigătorii licitației ANIF sunt o firmă cu patroni controversați. Wagramer Termo 2000 SRL a semnat pe 26 septembrie 2019 un contract cu ANIF. Firma urma să primească 23,9 milioane de lei. Încă din faza licitației Wagramer a ofertat alte materiale decât în caietul de sarcini. Automat profitul companiei a crescut din pix.

Statul roagă câștigătorii să folosească măcar materiale neconforme mai bunicele

Directia Generala Control Antifrauda si Inspectii din cadrul Ministerului Agriculturii a efectuat o verificare la șantier. Concluziile au fost clare. S-au folosit fraudulos, alte materiale. Practic, firma câștigătoare a licitat materiale mai proaste decât cele din caietul de sarcini și a folosit materiale și mai proaste decât cele ofertate.

anif wagramer 1                                                  madr wagramer

Inspectorii antifraudă solicită firmei să utilizeze materialele din caietul de sarcini. Diferențele de preț sunt uriașe. Într-un final, oficialii de la ANIF și Ministerul Agriculturii și cer măcar să se folosească materialele din oferta neconformă care a adjudecat licitația firmei Wagramer.

Practic, după ce caietul de sarcini a fost canibalizat, autoritățile au rugat câștigătorii licitației să folosească măcar materialele din ofertă. Diferențele sunt vizibile cu ochii liberi. Greutatea materialului trebuia să fie de 700 grame/mp și în realitate era de aproape trei ori mai ușor.

Un memoriu al unui furnizor schimbă datele unei licitații de milioane

Pentru a acoperi materialele neconforme, reprezentanții firmei câștigătoare au prezentat un memoriu tehnic întocmit de unul dintre furnizorii lor. Ei au prezentat un document semnat de un inginer care este Manager Vânzări și Manager de Produs la firma ViaCon România.

Practic, câștigătorii licitației voiau să scape cu materialele neconforme chiar cu ajutorul furnizorilor care le dădeau materialele neconforme. Pentru a motiva diferența de preț, oficialii ViaCon au spus că schimbă soluția deoarece în zonă este o fermă de vaci, iar vacile ar putea să scape din fermă.

memoriu borcea

„În același areal, la ferma zootehnica, existenta aici, se cresc în sistem intensiv bovine. Orice scăpare de sub control a acestora poate afecta ireversibil integritatea materialelor de impermeabilizare.” se arată în memoriul care a stat la baza schimbării soluției tehnice într-una mai ieftină. În memoriul care a redus prețul de producție cu procente importante sunt invocați și șoarecii care, potrivit documentului… adoră polipropilena.

Wagramer Termo 2000 controverse de milioane de euro

Wagramer Termo 2000 este o firmă deja implicată într-o anchetă DNA care a descins în 2016 la patronul Vali Țițirigă. Evenimentul Zilei a semnalat o întâlnire între un apropiat al patronului firmei și șeful ANIF.

Firma mai are contracte în derulare cu ANIF. Totodată, între Wagramer Termo 2000 și Viacon există și alte afaceri care ar putea fi desfășurate după același tipic.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *