Ministerul Apărării, prin intermediul Romtehnica, își cumpără 3 “drone-kamikaze” în valoare de peste 2 milioane de euro. Echipamentele ce urmează a fi achiziționate sunt sisteme de muniție cu o capacitate de supraveghere prin survolare, de tip loitering. Aceste sisteme de drone fac parte din categoria celor care pot fi utilizate nu doar pentru executarea de misiuni de supraveghere, ci și efectiv ca niște rachete, pentru distrugerea obiectivelor inamice.

Printre cele mai populare drone kamikaze din lume se află dronele Switchblade, donate de americani Ucrainei, dar folosite și de Marea Britanie, dronele IAI Harpy, foarte populare ca opțiune low-cost, sau, mai nou, iranienele Shahed 136, utilizate de Rusia pentru a ataca ținte civile din Ucraina. Munițiile de tip loaitering reprezintă dronele cu capabilități de supraveghere prin survol a spațiului aerian, care pot totodată lovi și țintele inamice în caz de nevoie. Aceste arme dispun de abilități de urmărire a spațiului de luptă până când țintele își fac apariția. Doar atunci când identifică o țintă valoroasă, lovesc în câteva secunde și lovesc exact acea țintă. Armele de tip loitering sunt concepute pentru a angaja ținte ascunse expuse pentru scurt timp la foc deschis, care lansează rachete sau emit semnale, iar apoi dispar rapid în ascunzătoarea lor. Cu capacitatea lor de a zbura continuu pe terenul de luptă disputat, unde se așteaptă ținte inamice, LM așteaptă inamicul să se miște și să atace în doar câteva secunde.

Valoarea totală a investiției este de 10,2 milioane de lei, cu TVA, adică 2,1 milioane de euro. Finanțarea achiziției se va realiza din bugetul MApN. Durata contractului este de 12 luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *