Ministerul Apărării Naționale achiziționează sisteme portabile de combatere a UAS, adică a vehiculelor aeriene fără pilot, care acționează prin perturbarea semnalelor GPS/GNSS sau Wifi ale dronelor ostile. Valoarea sistemelor este de 6,1 milioane de euro. Cele minim 1 și maxim 160 de completuri urmează să fie livrate într-o perioadă de maxim 36 de luni.

Sistemele trebuie să nu provoace interferențe asupra sistemelor de comunicații existente și să se încadreze în nivelurile de perturbații electromagnetice prevăzute de standardele în vigoare din domeniu. Scopul pentru care sunt achiziționate sistemele este de a asigura protecția fizică a obiectivelor militare împotriva amenințărilor emergente de subversiune, sabotaj, spionaj, terorism și crimă organizată lansate cu ajutorul aeronavelor fără pilot la bord – UAS și S-UAS. Este vorba practic de sisteme anti-drone (aeronave fără pilot la bord – Unmanned Aircraft System – UAS). Sistemele UAS (Unmanned Aircraft System) asigurând un sprijin informativ în timp real sau aproape real, continuu/pe durată îndelungată, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.

Sistemele pot fi utilizate atât pe timp de pace, cât şi în situaţiile de agresiune armată, instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război, pe durata etapelor de planificare, conducere, coordonare, control şi evaluare a acţiunii forţelor.

Valoarea totală a investiției este de 29,7 milioane de lei, cu TVA, adică 6,1 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fondurile bugetare ale Ministerului Apărării Naționale. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 septembrie 2022.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *