Valeria Seciu

Valeria Seciu a murit la 83 de ani.

„Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, a transmis UNITER.

Valeria Seciu s-a născut pe data de 2 august 1939 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală în anul 1964.

În anii ’90, ea a înfiinţat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de după revoluţie, notează Agerpres.

Seciu a deţinut peste 20 de roluri în filme și a câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul „Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic.

Ea a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul „Înainte de tăcere”. În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa „Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu.

La Gala Premiilor UNITER, din aprilie 2007, actrița a primit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.

În 2009, tot la Gala Premiilor UNITER, Seciu a primit distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din „Lear”, regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din Capitală.

Valeria Seciu a fost căsătorită cu regretatul actor Octavian Cotescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *