spioni în realitatea virtuală

Super spioni pregătiți în realitate augmentată urmează să fie folosiți la paza demnitarilor Români. Prima generație de agenți „Matrix” urmează să apară anul acesta. Serviciul de Protecție și Pază a cumpărat echipamentele necesare pentru a trece la treabă.

Spioni în realitatea virtuală

Unitatea Militară 0149 F, mult mai cunoscută ca SPP a achiziționat „Software pentru evaluarea psihologica a individului, folosind tehnologii de imersiune în realitatea virtuală”. Aplicația vine la pachet cu două kit-uri „de tip ochelari VR, senzori de pozitionare si interactiune”.

Agenții SPP vor avea și mânuși cu ajutorul cărora pot să „apuce” obiecte virtuale atunci când sunt testați. În realitatea augmentată ei se vor deplasa, iar această deplasare este ajutată în realitatea fizică de o bandă de mers omnidirecțională.

În realitatea virtuală este evaluată capacitatea psihologică a agenților, aceștia fiind supuși în scenarii care să scoată la iveală toate eventualele defecte.

contracte spp

Firma care a tras lozul cel mare

În total, Serviciul de Protecție și Pază plătește pentru acest sistem 3 milioane de lei. Contractul a fost câștigat de firma Evolve Media. Contractul este de trei ori mai mare decât întreaga cifră de afaceri înregistrată de companie anul trecut. Evolve Media a avut în 2019 o medie de cinci angajați. Firma din Iași a dezvoltat mai multe proiecte legate de interacțiunea dintre om și computer sau realitate augmentată.

Vânătoarea de bombe și spioni în realitatea virtuală

Alte aproape 3 milioane de lei au fost contractați de SPP pentru dezvoltarea unei platforme de simulare simulare a depistării dispozitivelor explozive improvizate. Acolo, agenții trebuie să dirijeze un robot de intervenție pirotehnică. Contractul a fost adjudecat de Optoelectronica 2001.

În acest caz, valoarea contractului este aproape egală cu cifra de afaceri a companiei pe anul 2019. Firma are 12 angajați.

Hackerii SPP mai așteaptă

Serviciul de Protecție și Pază dorea să mai cumpere și o aplicație de pregătire și evaluare a hackerilor din instituție. Soluția informatică pentru evaluarea și pregătirea cunoștințelor de securitate cibernetică  ar fi costat SPP sub o jumătate de milion. Cu toate acestea, licitația a fost anulată.

O bibliotecă virtuală cu trasee rutiere care trebuia să simuleze o rețea stradală de 200 km nu a fost achiziționat. Afacerea ar fi scos din buzunarele SPP alte 3 milioane de lei pentru pregătirea de spioni în realitatea virtuală.

Achizițiile sunt parte a Programului Operational Capacitatea Administrativă (POCA) finanțat prin fonduri europene. Proiectul se numește POLISE – Implementarea de politici și instrumente moderne pentru selecția și evaluarea resurselor umane în Serviciul de Protectie și Pază.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *