O firmă cu istoric în dotarea instituțiilor de forță ale statului pune mâna pe contracte cu MApN. Află pe ce a cheltuit Armata Română doar anul acesta, peste 75 de milioane de euro. Acționarii societății au legături strânse cu Sorin Ovidiu Vântu.
Cum a „camuflat” MApN peste 75 de milioane de euro
Ministerul Apărăii Naționale a atribuit contracte de furnizare cu o valoare de peste 75 de milioane de euro către STIMPEX SA. Cel mai mare contract semnat are o valoare de aproape 190 de milioane de lei. Acesta prevede livrarea de „produse articole de echipament combat”. Armata a mai comandat și căști de protecție, măști contra gazelor ori containere și prelate de camuflare.
Stimpex SA nu este la primele contracte ce sunt legate de industria apărării. Primele licitații câștigate de firmă sunt atribuite tot de către MApN. În 2017 firma a obținut un contract de peste 22 de milioane de lei. Armata a achiziționat la acel moment module universale de adăpostire. În perioada 2007-2017, UM 0250 a atribuit firmei Stimpex, nu mai puțin de douăsprezece contracte, cu o valoare de peste 26 de milioane de euro.
Firma este abonată la contracte pentru dotarea instituțiilor de forță
În ianuarie anul acesta, Stimpex SA a parafat un contract de 27,2 milioane de lei cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Contractul prevede achiziția între 12 și 24 de autospeciale pirotehnice. În final a rezultat un cost de 235 de mii de euro pentru fiecare autoturism complet utilat. Anul trecut, printr-o asociere cu firma Detlamed, Stimpex a mai câștigat un contract, tot cu IGSU, cu o valoare de până la 17,5 milioane de euro.
Chiar și cu Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat contracte de furnizare. În 2017 a fost semnat un contract de 75.000 de euro pentru dotarea poliției cu bastoane de luptă, tip tonfă, cu mâner. Stimpex SA este o companie conectată inclusiv la Serviciul Român de Informații. Institutul de Tehnologii Avansate, aflat în subordinea SRI, încheie un contract în valoare de 40.000 de euro pentru achiziția unor contracămăși cu dezintegrare, în condiții de siguranță.
Pulverizatoarele folosite de jandarmi la protestul din 10 august, furnizate de Stimpex
De peste 30 de ani, Jandarmeria Română folosește pulverizatoare de capacitate mărită (PCM). În perioada 2016-2018, Stimpex SA a furnizat Jandarmeriei 16 bucăți PCM și aproximativ 26.000 spay-uri de 150 ml. Tot în 2018, IGJR a achiziționat 25 de veste antiglonț si 25 de casti antiglonț prin firma Stimpex.
Practic, gazele iritant-lacrimogene folosite împotriva manifestanților din 10 august 2018 au fost achiziționate de la firma Stimpex SA. Reprezentanții firmei susțin că nu comercializează astfel de produse decât celor care dețin autorizații de utilizare și le au în înzestrare. România a fost însă martoră a excesului de zel al jandarmilor, iar mii de români ce au protestat în Piața Victoriei au avut de suferit în urma utilizării lor în excces.
Companie este controlată de apropiații lui Sorin Ovidiu Vîntu
Printre acționarii companiei îl regăsim și pe Cristian Toroipan. Acesta este asociat în două companii ce au legătură cu Sorin Ovidiu Vîntu și fostul lider sindical Liviu Luca. Firmele în cauză sunt SC Global Video Media SA și celebra PSV Company SA.
Toroipan a fost legat ombilical de afacerile lui Luca și Vîntu care au gravitat în jurul Petrom. Cei doi au fost condamnați în 2016 în dosarul Petromservice. Ei au fost acuzați că au folosit banii din firma sindicatului Petrom pentru a cumpăra acțiuni supra-evaluate.