O pacientă a fost internată la Terapie Intensivă, în Spitalul Colțea, vreme de doi ani de zile. După ce Lumea Politică a solicitat lămuriri de la conducerea spitalului, pacienta a fost intubată. Ea a decedat. Motivele internării și mai ales motivele care au determinat medicii să o intubeze sunt învăluite în mister. Vă prezentăm un caz bizar în care există indicii rezonabile de fraudă și care s-a încheiat cu o tragedie învăluită, la rândul ei, în mister.
Sora cu Parkinson și un spital public
Unul dintre medicii Spitalului Colțea avea o soră care suferea de Parkinson. Maladia era la început, iar medicul a decis că cel mai bun tratament poate să fie oferit în spitalul la care lucrează. După câteva luni, sora medicului ajunge să fie internată la Secția de Terapie Intensivă.
Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, aceasta este anticamera morții. Este secția unde ajung în comă pacienții după operație. Este locul în care se află cazurile grele. Este locul în care ajungeau cei care aveau complicații în perioada crizei de SARS Cov 2.
În mai 2020, în România erau peste 15.000 de cazuri noi de Coronavirus în fiecare zi. Secțiile ATI începeau să se umple.
Nu se puteau face paturi pentru pacienți Covid, dar sora cu Parkinson rămânea pe poziție
În luna Noiembrie 2020 deja spitalele nu mai aveau paturi la Terapie Intensivă. În plină dezbatere despre paturile alocate pacienților infectați cu Sars Cov, managerul Spitalului Colțea declara faptul că nu poate să facă mai multe paturi la Terapie Intensivă care să fie alocate pentru aceștia.
La acel moment erau două paturi pentru pacienți Covid la Spitalul Colțea. Asta se întâmpla în contextul în care zece paturi erau transferate de la Cardiologie la ATI.
Corpul de Control al lui Nicușor a verificat Spitalul Colțea
Problema paturilor de la ATI a intrat și în atenția Primăriei Capitalei, finanțatorul Spitalului Colțea. În decembrie 2020, Nicușor Dan se deplasa personal la unitatea medicală. El trimisese acolo Corpul de Control, dar nu primise de la manager documentele solcitate. Una dintre probleme era legată de locurile de la Terapie Intensivă.
Nici primarul și nici inspectorii de la Corpul de Control nu au reușit să obbserve faptul că, în vreme ce secțiile ATI din întreaga țară erau pline ochii, la Colțea, sora unei doctorițe ocupa un loc deși în acte suferea de o boală cronică – Parkinson.
Doi ani la Terapie Intensivă în Spitalul Colțea
Am ales să nu dăm numele pacientei sau ale sorei. Considerăm că este de datoria procurorilor și a Ministerului Sănătății să facă lumină în acest caz. Vreme de doi ani, sora doctoriței a fost internată la ATI deși avea o boală cronică.
Doi ani de zile în care miniștri ai sănătății s-au lamentat la TV cu privire la lipsa locurilor la ATI din spitale. Doi ani de zile în care pacienții non-Covid au fost plimbați de la un spital la altul.
Un avertizor de integritate a adus în atenția redacției această situație. Pe 13 decembrie 2021 am întrebat conducerea spitalului Colțea de acest caz. Nu am primit niciun răspuns. În acest timp, am aflat că doctorii implicați în operațiune sunt impacientați.
Decizie criminală sau urgență medicală?
La foarte scurt timp după ce am transmis către Spitalul Colțea întrebări legate de pacienta care stătea internată de doi ani la Secția de Terapie Intensivă medicii au luat decizia intubării ei. Nu am primit niciun răspuns oficial de la managerul Spitalului Colțea.
Am aflat că pacienta a decedat la scurt timp de la intubare. Nu știm dacă decizia medicală luată în pripă a cauzat decesul. În linii mari nu știm nimic pentru că medicii de la Spitalul Colțea nu ne-au oferit niciun răspuns.
În esență ei încearcă să acopere costurile uriașe de spitalizare pe care Casa de Sănătate l-a susținut vreme de doi ani pentru un pacient care ocupa un pat la ATI deși suferea de o boală cronică.
Suspiciunile rezonabile că intubarea a fost numai una dintre măsurile luate pentru a acoperi cazul poate să fie rezolvată numai de autoritățile competente. Noi putem numai să semnalăm coincidența nefericită care a făcut ca un pacient internat doi ani la Terapie Intensivă să fie intubat abia după ce noi am solicitat un punct de vedere conducerii.
Leave a comment