Termocentrala Mintia se vinde cu prețul unui kilometru de autostradă către un SRL înființat de câteva luni. Cumpărătorul invocă niște legături în Irak. Termocentrala Chișcani este „pețită” de o firmă olandeză manageriată de prietenul unui american condamnat pentru mită în Irak. Cine cumpără termocentralele din România în plină criză energetică? Cine face bani în timp ce Guvernul ne recomandă să facem duș în grup și să stingem luminile.

Termocentrala Mintia se duce la un SRL controlat din Kurdistanul Irakian

Termocentrala Mintia s-a vândut pentru 92 de milioane de euro și promisiunile unor investiții mari. Cumpărătorul a fost un SRL de apartament înființat cu doar câteva luni înainte de tranzacție.

Mass Global Energy a fost înființat pe data de 21 martie 2022. Șase cetățeni irakieni au fondat firma care are un capital social de 800.000 de euro. La câteva luni, SRL-ul a cumpărat Termocentrala Mintia cu 91 de milioane de euro.

Guvernul a crezut „pe cuvânt” asociații de la Mass Global Energy cu privire la faptul că fac parte din grupul de firme Mass Grup Holding și că până la 31 decembrie 2026 urmează să investească acolo 1 miliard de euro.

Termocentrala Cișcani caută „pețitori” apropiați de Philip Bloom

Termocentrala Chișcani de la Brăila este deținută de CE Oltenia. Colosul energetic falimentar din Gorj caută un evaluator pentru a vinde Termocentrala Chișcani.

În octombrie 2021 a expirat suspendarea procedurii de vânzare a termocentralei Chișcani. Procedura fusese inițiată la cererea companiei olandeze Buvoca BV. Firma are ca manager un fost director din FPS, Tudorel Dumitrașcu.

Acesta este un fost director al Fondului Proprietății de Stat în jurul căruia au curs multe speculații în vremurile tulburi de dinainte de 2000.

Legătura pețitorului de la Chișcani cu un american corupt cu afaceri în Irak

Interesul lui Dumitrașcu pentru Termocentrala Chișcani și tranzacția irakienilor de la Mintia par să ducă spre același personaj. Philip Bloom este un om de afaceri american care a fost condamnat în SUA pentru că a dat mită unor irakieni în timpul războiului.

El are legături cu Dumitrașcu, amândoi fiind implicați într-o afacere păguboasă la Romaero Băneasa la finele anilor 90. Atunci, Dumitrașcu, din postura de director la FPS a ales oferta lui Bloom pentru Romaero în detrimentul unor firma cu renume internațional.

Era perioada în care FPS îl avea vice-președinte pe Bogdan Baltazar care ulterior avea să devină asociatul lui Philip Bloom într-o firmă de consultanță cu sediul lipit de Guvernul României.

Philip Bloom asociat FPS

Philip Bloom arestat pentru mită în Irak de FBI

După aventura din România, Philip Bloom a plecat în Irak unde putea să facă afaceri mult mai bănoase. Spre deosebire de România anilor 90, la Bagdad, Bloom trebuia să se ferească de FBI.

Nu a reușit să facă în Irak ceea ce făcuse la București, iar în 2005 a fost arestat de FBI pe Aeroportul Internațional Newark. În fața anchetatorilor din Statele Unite, Bloom a recunoscut că oferise șpagă pentru contracte în valoare de 8,6 milioane de dolari referitoare la reconstrucția Irak-ului.

Philip Bloom FBI SUA

Ar putea fi Bloom legătura dintre Termocentrala Mintia și Termocentrala Chișcani

Practic avem o termocentrală vândută unor afaceriști irakieni care nu par a avea afaceri de anvergură. Avem, totodată Termocentrala Chișcani „pețită” de prietenul și partenerul de afaceri al lui Philip Bloom, un american corupt care a făcut afaceri ilegale în Irak.

Poate fi Bloom, condamnat pentru afaceri în Irak, legătura dintre irakienii anonimi și termocentrala Chișcani.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *