Marin tole

Suspiciuni rezonabile la Ministerul Dezvoltării. Secretar de stat dator la o femeie care are afaceri cu ministerul. Cei doi fac politică împreună în județul care l-a consacrat pe Dragnea la șefia PSD. La afaceri participă chiar un satelit al companiei Tel Drum.

Profil de funcționar stipendiar

Profesorul universitar Marin Țole, Consilier Județean ales pe listele PNL Teleorman, a fost numit în 2021 în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Marin Țole a absolvit Facultatea de Contabilitate și Economie Agrară din cadrul Academiei de Studii Economice din București în 1982. El detine titlul de doctor în economie din 1999.

Țole este  profesor universitar la Facultatea de Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internaționale din cadrul Universității Româno- Americane.

În anul 1992 a plecat de la Garda Financiară din Alexandria la Curtea de Conturi, unde timp de 6 ani a ocupat funcția de director și apoi a reușit un transfer la București pe o funcție de consilier de conturi.

După o tentativă eșuată în 2012 de a ajunge în Senatul României, reușește să ajungă consilier Vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Contracte cu instituții controlate de debitor

Liberalul Țole a devenit consilier județean în 2020. După numai un an de mandat el este numit de premierul Florin Cîțu în funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Declarația de avere depusă cu ocazi numirii relevă un împrumut de 133.800 lei pe care politicianul l-a luat de la o anume Adriana Soreață. Imediat după ce Soreață l-a împrumutat cu o avere pe secretarul de stat afacerile au început să-i prospere.

Firmele controlate de creditorul secretarului de stat Marin Țole au început să se lipească la fondurile publice. Mirumar și Miruna Maria Com controlate direct de Adriana Soreață și firma soțului, Lorin Soreață au început să lucreze cu instituții controlate de Marin Țole.

Licitațiile câștigate de aceste firme la Compania Natională de Investiții se ridică la suma de 9.2 milioane de lei. Afacerile familiei Soreață au prosperat și în relația cu primăriile de lângă casă. Aproximativ 12.9 milioane au fost încasate din bani publici de familia protejată de secretarul de stat.

Săli de sport, cămine culturale și alte acarete

Firmele familiei Soreață construiesc, pe banii Companiei Naționale de Investiții mai multe obiective. CNI se află în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Ministerul ne-a trimis o listă incompletă de contracte.

Familia Soreață construiește două școli în localitățile Lisa și Dracea din Teleorman. Firmele aceleiași familii înalță o sală de sport în localitatea Putineiu tot din Telorman. În comuna Drace, companiile familiei care a împrumutat secretarul de stat de la MDLPA mai au două șantiere în afară de școală.

La Dracea, Soreață construiește și un Cămin Cultural și sediul primăriei din localitate.

contracte Soreata

Finanțare de la ministerul condus de datornicul Marin Țole

Magazinul sătesc din Bogdana a finalizat la sfârșitul anului 2020 un proiect în care contractul de finanțare a venit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și se pare că Ministerul a dotat „magazinul” cu utilaje performante – conform unui comunicat de presa din data de 28.09.2020.

La final de an 2022 doamna Adriana Soreață, prin firma Mirumar SRL reușește să obțină și un ajutor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, suma de 2.7 milioane de lei  cu titlul de „Creșterea Capacității de Prestare Servicii a Mirumar SRL”.

Protejații liberalului Țole fac afaceri cu o firmă apropiată de Liviu Dragnea

Patru dintre contractele câștigate de firmele familiei Soreață cu CNI au fost adjudecate în asociere cu WFA Impex SRL. Societatea apare în dosarul Tel Drum. În rechizitoriul companiei lui Dragnea, procurorii arată că WFA Impex era un satelit al Tel Drum.

Cele două firme sunt acuzate de o fraudă de 4 milioane de lei din fonduri europene. „WFA IMPEX SRL – este o firmă care are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA” se arată în rechizitoriu trimis spre judecare Tribunalului București.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *