Percepția despre Ziua Națională a României avea să-mi fie schimbată în zilele incipiente ale pandemiei care a năvălit peste viețile noastre și a schimbat liniștea de care ne bucuram înainte de 2019. Dincolo de lozinci și urări seci, imediat ce Planeta a început să se închidă. În primele zile în care granițele se ferecau, iar omenirea intra în case a început exodul românilor din Diaspora spre Patrie.

Erau oameni care plecaseră de ani de zile. Mulți dintre ei își făuriseră o viață nouă peste graniță. O parte se gândeau să-și mute acolo familiile rămase prin țară. Cu toate aceste, în momentul în care a început marea spaimă, milioane de români s-au pus în mișcare spre țară. Pentru toți, „acasă” a însemnat România.

Faptul că pentru atâția semeni siguranța părea să fie deplină tot pe pământul natal m-a făcut să văd altfel ziua de 1 Decembrie. Dincolo de bârfe, dincolo de clișee și trecând peste toate certurile de peste an, pe 1 Decembrie sărbătorim țara noastră.

Ziua de 1 Decembrie, zi națională a României reprezintă poate una din cele mai importante sărbători a celor pentru care românismul este o credință, indiferent de vicisitudinile vremilor pe care le trăim.

Lumea întreagă trece de aproape doi ani printr-o perioadă greu de definit, cauzată de pandemia care și-a pus amprenta pe noi toți. De aceea, în ultimii ani a devenit mai greu și cu mai multe provocări pentru toți românii să se unească în spiritul sărbătorilor. În acest context, gândurile mele se îndreaptă către toți aceia care nu pot fi lângă familiile lor, către românii din afara granițelor pe care îi respect îndeosebi datorită faptului că indiferent de locul în care au ales să trăiască și să muncească, nu au uitat să simtă românește.

Românismul este o stare de spirit care nu va putea pieri vreodată atât timp cât nu uităm să fim uniți. România înseamnă acasă pentru toți aceia care simt și iubesc românește. Solidaritatea, unitatea și credința ne transformă într-un popor ales, iubit de Dumnezeu.

Poate că o parte din noi nu-și manifestă iubirea de țară în fiecare zi din an. Poate că multe din urările din această zi seamănă cu niște lozinci. Poate că putem să facem mai mult pentru România. Cu siguranță însă fiecare inimă de român bate pentru țara aceasta și aparențele sunt înșelătoare. Dragostea de România este greu de șters din sufletele românilor.

La mulți ani români, oriunde v-ați afla. La mulți ani România!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *