Ilinca Macarie
USR, Sector 1

Ilinca Macarie și-a făcut debutul în politică în anul 2016. Ea a candidat pentru un post de consilier local la Sectorul1, pe listele Uniunii Salvați Bucureștiul (USB).
Macarie Ilinca s-a născut în București. Ea a studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. În 1989 s-a mutat la Köln, în Germania. Acolo a absolvit Facultatea de Arhitectură (Fachochschule Köln) în 1995. Ea a primit titlul de diplomat inginer-arhitect.

Până în 1998, ea a studiat în Frankfurt pe Main la Universitatea de Stat de Artă. A  absolvit cu gradul de „Master of Arts” (advanced architectural design).

În 1998, Ilinca Macarie şi-a început cariera de arhitect independent. În acelaşi an, a fost constituit grupul BurEssMac, din care făceau parte Ilinca Macarie, Philipp Burri şi Anette Essam.

În anul 2000, Ilinca Macarie a înfiinţat biroul Macarie & O’Looney Architects.  Partenerul ei era Arthur O’Looney. Până în 2006 biroul a avut sediul în Frankfurt, ulterior mutându-și activitatea la București. În perioada 2000-2005, Macarie Ilinca a lucrat ca asistent şi lector la Universitatea Tehnică din Darmstadt. În 2009, aceasta a fost angajată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Ilinca Macarie deține patru locuințe în București (trei apartamente și o casă), achiziționate în perioada 2007-2015, un teren intravilan cu suprafața de 500 mp în satul 2 Mai, din comuna Limanu, jud. Constanța și un autoturism Renault Megane, fabricat în 2006.

Ilinca Macarie – arhitect de succes cu venituri mici

În 2018, singurul venit declarat al Ilincăi Macarie este indemnizația de consilier local în valoare de aproximativ 9.400 de lei. Cu un an în urmă, Macarie Ilinca a declarat și venituri în valoare de peste 22.000 de lei, reprezentând salariul încasat de la Filiala Teritorială a Ordinului Arhitecților din România.

Ceva mai interesantă este declarația de interese a Ilincăi Macarie. Astfel, aceasta deține câte 50% din firmele SC Macarie & O’Looney Architects SRL (înființată în anul 2007 alături de O’Looney Arthur Patrick) și SC Ma+Ma What SRL (înființată alături de Marongiu Marco în anul 2010).

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cele două firme au mers mai mult în pierdere, cu excepția anului 2013, când SC Macarie & O’Looney Architects SRL a înregistrat un profit de aproape 130.000 de lei.

Macarie Ilinca este vicepreședinte al Asociației pentru protecția și documentarea monumentelor și patrimoniului din România Pro.Do.Mo. Este membră a Asociației Spațiu Urban București (ASUB). Face parte și din Ordinului Arhitecților din România.

Contract cu statul în asociere

La capitolul ”Contracte, inclusiv cele de asistenţă juridică, consultanță juridică, consultanţă şi civile, obţinute ori aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local şi din fonduri externe ori încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar”, Ilinca Macarie a declarat un contract încheiat în 2010. Este vorba despre o înțelegere între o asociere din care fac parte mai multe companii, printre care și SC Macarie & O’Looney Architects SRL și Primăria Municipiului București, condusă, pe atunci, de Sorin Oprescu.

Valoarea contractului care a presupus un concurs de arhitectură este de 27.500.000 de lei, iar termenul de finalizare era 31.07.2015. În 2019 contractul este încă în derulare.

Obiectul principal al acestui contract a fost ”Servicii de realizare a documentațiilor tehnico-economice necesare pentru implementarea proiectului Realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană Zona centrală și elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru proiectele individuale prin care Planul integrat va fi implementat”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *