Românii pierd timpul pe internet mai mult decât media mondială a altor popoare arată un studiu care relevă și pericolele online. Din acest punct de vedere, un psiholog cere înființarea unui „polițist virtual”.
Românii petrec un sfert de zi pe internet, iar timpul mediu de navigare pe internet în 2022 a fost de peste 6 ore și jumătate pe zi, adică peste 2.400 de ore pe an, mai multe decât media mondială.
Psihologul Radu Leca consideră că „singura soluție” este crearea unui „polițist virtual” pentru combaterea infracționalității și protejarea minorilor în mediul online, a explicat el la Știrile B1TV.
„Este un subiect extrem de greu, fiindcă el aduce, din punct de vedere emoțional, o încărcătură foarte mare. Știți care este scăparea tuturor celor care muncesc în locuri pe care nu și le doresc? Internetul. Știți care este scăparea unei familii care are probleme în interiorul universului, de la certuri, la consum de droguri, la consum de alcool? Internetul. Știți care este scăparea pentru mii de adolescenți, pentru a crea personaje care fac rău? Internetul.
Tot internetul este cel care îți aduce cele mai multe griji din punct de vedere psiho-emoțional. Știți că s-au organizat de-a lungul timpului, în ultimii opt ani, zeci de studii care demonstrează – la noi, nu, dar în alte țări, da, că la noi interesul pentru această zonă este zero – că din punct de vedere al tulburărilor afective toți cei care suferă de anxietate și depresie fuzionează cu spațiul online, iar tulburările afective cresc? Vedeți cât rău face internetul – și noi vorbim de o limitare, când noi suntem pe primul loc la tot ceea ce înseamnă infracționalitate și viteza internetului?
Avem o singură soluție, respectiv crearea unei autorități de luptă împotriva infracționalității, dar și de protejare a activității minorilor în spațiul online. Minorii din spațiul online de astăzi pot deveni, în timp, datorită jocurilor dure și foarte dure pe care le joacă în rețelele online, viitorii făptași de mâine (…). Despre această soluție se tot vorbește. Se numește «polițistul virtual»”, a declarat Radu Leca.