Cifra de afaceri în industria restaurantelor din România a înregistrat o creștere semnificativă de 45% comparativ cu anul 2019, pentru anul trecut. Această evoluție a avut un impact pozitiv și asupra veniturilor angajaților din localuri, care au înregistrat un spor de salariu de aproximativ 200-300 de lei, provenind din fiscalizarea bacșișului.
În anul 2022, cifra de afaceri totală a restaurantelor a atins suma de 40 de miliarde de lei, în creștere cu 12 miliarde față de nivelul înregistrat în 2019, care a fost de 28 de miliarde de lei. Cele mai mari încasări au fost consemnate în București, urmate de Constanța, Cluj, Timișoara și Iași. Pe de altă parte, restaurantele din județele Ialomița, Tulcea, Sălaj și Mehedinți au înregistrat venituri mai reduse, transmite B1TV.
Întrebați dacă oferă bacșiș atunci când mănâncă în restaurante, unii români au răspuns diferit:
– „Evident. Nu”.
– „Doar la prânz, cam așa. De două-trei ori pe săptămână”.
-„Întotdeauna las”.
„Urmează o perioadă în care oamenii vor înțelege acest lucru. Că, dacă vrei să trăiești într-o țară, și un spital, și o stradă, și să poți să stai în siguranță, trebuie o bucățică din veniturile tale să le dai statului. 10% cred, că oriunde în lume e un impozit minim”, spune Daniel Mischie, reprezentant H.O.R.A.
Reprezentanții industriei au remarcat că aproximativ 8% dintre clienții restaurantelor mici de cartier lasă bacșiș, în timp ce la localurile mai mari procentul crește la 10-15%, iar în cazul restaurantelor de lux, aproximativ 25% dintre clienți lasă tips.