Profesorul Tudorel Toader, care a ocupat anterior funcția de ministru al Justiției și apoi pe cea de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a pierdut recent alegerile pentru un nou mandat de rector în fața candidatului Liviu-George Maha.
Scorul final al alegerilor pentru funcția de rector a fost de 67% în favoarea lui Maha și 33% pentru Toader. În urma acestui rezultat, Tudorel Toader și-a exprimat frustrarea și dezamăgirea pe Facebook menționând că alegerile au fost caracterizate de o campanie plină de neadevăruri, promisiuni nerealiste, intimidări și chiar amenințări. Toader și-a prezentat și realizările sale ca rector, dar și-a exprimat regretul că realizările sale nu au fost suficiente pentru a-i asigura realegerea, transmite B1TV.
„A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul.
Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate.
Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc.
Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de Rector al UAIC. Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările.
Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter. În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”!
Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!” a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Liviu Maha, pe altă parte, a primit victoria cu bucurie și recunoștință, subliniind sprijinul și încrederea colegilor săi. El a recunoscut responsabilitatea pe care o presupune noua sa funcție și și-a exprimat speranța că va aduce schimbări pozitive pentru universitate. Maha a subliniat importanța unității și angajamentului colectiv pentru realizarea obiectivelor sale și ale universității.
„Sunt bucuros, a fost o competiţie lungă, intensă. Au fost mulţi candidaţi, au fost programe diverse, au fost dezbateri, idei, viziuni. Chiar a fost o campanie susţinută şi valoroasă, lucru pe care l-am confirmat şi după primul tur. Ca urmare, cu atât mai mare e bucuria cu cât competiţia a mai dură şi mai intensă. Deci e normal să fiu bucuros. Rezultatele arată într-un fel aceeaşi implicare a colegilor. Prezentarea la vot a fost peste cea din primul tur. (…)
De aceea, cred că a fost importantă şi susţinerea, simbolic, pentru că de fapt fiecare coleg a votat aşa cum a crezut că e mai bine pentru universitate. Faptul că au venit la vot atât de mulţi confirmă că există o unitate, o concentrare a colegilor pe ceea ce înseamnă schimbare de viziune să spunem, care să aducă mai multe lucruri bune pentru universitatea noastră.
Un număr atât de mare de voturi arată și legitimitate, e adevărat, dar în același timp înseamnă responsabilitate, pentru că foarte mulți colegi și-au manifestat încrederea în programul propus, în mesajul pe care l-am transmis, în candidatura mea, și ca urmare e și o responsabilitate foarte mare pe care o am”, a declarat Liviu Maha.
Alegerile pentru rectoratul Universității „Alexandru Ioan Cuza” au arătat o participare activă, cu un procent ridicat de prezență la vot, ceea ce reflectă interesul semnificativ al comunității academice pentru viitorul instituției. În cele 12 ore de votare, s-au prezentat la urne 741 de alegători din totalul de 844 cu drept de vot, marcând astfel o participare de 87,7%. Această angajare semnificativă din partea membrilor comunității universitare evidențiază dorința de a influența direcția și politicile instituției.