Președintele Klaus Iohannis a decis să se pensioneze din funcția de profesor de fizică pe care o ocupa la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, post pe care l-a ținut blocat timp de aproximativ 27 de ani.
Potrivit declarațiilor lui Anton Hadăr, lider al Federației Naționale „Alma Mater”, pensia pe care o va primi Iohannis se va situa în jurul sumei de 8.400-9.000 de lei lunar. Hadăr a explicat că această estimare se bazează pe cumulul punctelor de pensie acumulate de Iohannis din diferitele sale activități de-a lungul carierei.
Astfel, Iohannis a acumulat 40 de puncte de pensie din salariul de președinte, 22 de puncte din activitatea de profesor și conducere a Inspectoratului Județean Sibiu, precum și 25 de puncte din activitatea desfășurată la Primărie. În total, Hadăr a estimat că Iohannis va avea aproximativ 103 puncte de pensie.
„Are 42 de ani de muncă și 10 ani de președinție. De acolo are indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părere mea, de acolo acumulează în jur de 4 puncte de pensie pe an. Adică adună 40 de puncte din salariul pe care l-a obținut de la președinție. Mai are anii de predare și de conducere a Inspectoratului Județului Sibiu, unde nu erau salariile foarte mari, eu cred că îi ies vreo 22 de puncte. Dacă adunăm 40 de puncte de la președinție, cu 22 de puncte de la liceu, cu 25 de puncte de la Primărie, cred că îi vor ieși domnului președinte cam 103 puncte, o pensie de aproximativ 8.400, sau chiar spre 9.000 de lei”, a explicat Anton Hadăr, potrivit B1TV.
Odată cu decizia de pensionare a lui Iohannis, postul de profesor de fizică în limba germană, în regim de 18 ore, pe care acesta îl ocupa la Colegiul Brukenthal, timp de 27 de ani, a devenit vacant și a fost inclus în lista posturilor disponibile pentru titularizare în județul Sibiu.
Anunțul pensionării președintelui din funcția de profesor a stârnit un interes deosebit în rândul opiniei publice, în special în ceea ce privește cuantumul pensiei pe care o va primi Iohannis după o carieră de aproape trei decenii în învățământ.