Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, marți, despre decizia PSD și PNL de a renunța la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu și de a avea candidați separați în alegerile pentru Primăria Capitalei. Întrebarea era dacă consideră această situație un eșec al coaliției PSD-PNL și dacă se mai poate vorbi de o strategie comună a celor două partide la prezidențiale și parlamentare.

Președintele a răspuns că nu este un mare succes al coaliției, dar preferă să nu comenteze deciziile în materie de alegerea candidaților și a poziționării lor. El a adăugat că discuțiile în coaliție au avut loc în ziua respectivă și în noaptea precedentă, dar el nu a fost prezent pentru a fi în contact direct.

Acuma, cert e că nu e un mare succes al coaliției, ca să mă exprim așa… Dar în rest prefer să nu comentez deciziile coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. Știți că discuțiile în coaliție s-au purtat ieri și azi noapte, din câte am înțeles, deci nu am fost acolo ca să fiu în contact nemijlocit” a declarat Iohannis, precizând că nu a fost consultat pentru că preferă „să se implice în acele discuții”, transmite B1TV.

Președintele a adăugat că obiectivul creării coaliției a fost stabilitatea și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci obiectivul a fost atins.

Am aflat rezultatele. Important e ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul coaliției care apoi s-ar reflecta negativ asupra activității guvernului. Cred că partidele au capacitatea de a separa alegerile locale de activitatea guvernamentală.

Cred că toată lumea-și amintește că crearea acestei coaliții a fost încurajată de mine, că am avut nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive care s-au întâmplat. Deci obiectivul acestei coaliții a fost stabilitatea și trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat, deci obiectivul a fost atins. Dar cred că mai are potențial coaliția pentru viitor.

Sigur, în toiul campaniei electorale va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximă”, a mai afirmat Iohannis, care este într-o vizită în Coreea de Sud.

Președintele a fost întrebat dacă ar fi preferat varianta cu un candidat comun al PSD și PNL, dar a răspuns că preferă să lase acest răspuns pe altădată.