Cine ar putea reprezenta România în Comisia Europeană la portofoliul Muncii. E pe placul Ursulei von der Leyen
Cine ar putea reprezenta România în Comisia Europeană la portofoliul Muncii. E pe placul Ursulei von der Leyen

România ar putea primi un portofoliu important în viitoarea configurație a Comisiei Europene. Roxana Mînzatu, propunerea României pentru postul de comisar european, ar putea prelua responsabilitatea pentru locuri de muncă, drepturi sociale și locuințe, arată „Politico”, într-o analiză.

„Portofoliile pentru locuințe și drepturi sociale urmează să ajungă la un socialist, o încuviințare a faptului că aceste subiecte au fost elemente de top în manifestul electoral al familiei politice de centru-stânga” notează Politico, publicație citată de B1TV.

Alegerea Roxanei Mînzatu pentru acest portofoliu ar putea fi văzută ca o recompensă pentru decizia României de a propune o femeie în locul unui bărbat. Această mișcare ar ajuta-o pe președinta Ursula von der Leyen să se apropie de obiectivul său de a atinge un echilibru de gen în Comisie, arată sura citată.

Cu toate acestea, publicația menționează că există și alte opțiuni pentru Mînzatu: „Fostul său rol de ministru al fondurilor europene a atins mai multe domenii de politică. Astfel, o alternativă pentru Roxana Mînzatu ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic.”

Este important de subliniat că procesul de formare a noii Comisii Europene este încă în desfășurare. Politico avertizează că „puzzle-ul este complicat și e departe de a fi finalizat, fiind în dinamică până în ultimul moment.” Anunțul oficial privind structura viitoarei Comisii ar putea fi făcut chiar miercuri, deși nimic nu este definitiv în acest moment.

În configurarea noii echipe, președinta Ursula von der Leyen trebuie să țină cont de multiple factori, inclusiv echilibrul geografic, politic și de gen. În plus, ea se confruntă cu presiuni din partea liderilor europeni și a diferitelor facțiuni politice care doresc să-și asigure o influență semnificativă în viitorul Executiv comunitar.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *