Manifestații de amploare au avut loc joi la New York, în contextul vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la sediul ONU. Protestatarii, printre care se numără evrei americani și israelieni, și-au exprimat opoziția față de politicile lui Netanyahu și au cerut încetarea războiului din Gaza.

În apropierea sediului ONU, aproximativ 50 de persoane s-au adunat într-o coaliție de organizații evreiești și israeliene anti-ocupație. Manifestanții au scandat mesaje precum „Nu mai ucideți copii, puneți capăt războiului, semnați înțelegerea, aduceți ostaticii acasă” și „Nu există o soluție militară”.

Phylisa Wisdom, director executiv al Agendei Evreiești din New York, a declarat: „Nu există nicio altă soluție decât o soluție diplomatică și ne asigurăm că acest mesaj ajunge la Netanyahu, la guvernul nostru și la toți aliații păcii cărora le pasă de viețile israelienilor și palestinienilor”.

Printre protestatari s-a aflat și Zahiro Shahar Mor, al cărui unchi a fost răpit de Hamas pe 7 octombrie. El și-a exprimat frustrarea față de prezența lui Netanyahu la New York: „Cred că este ridicol că lumea în ansamblu aplaudă și acceptă acest lucru”.

Shahar Mor a declarat în „The Guardian”, potrivit B1TV, că a zburat marți la New York din Israel pentru a putea ajunge la vizita lui Netanyahu în SUA și și-a exprimat frustrarea că Netanyahu se afla la New York, în loc să fie în Israel, unde Shahar Mor a spus că „îi aparține responsabilitatea pentru ce se întâmplă”.

Shahar Mor a spus că crede că conflictul se prelungește pentru că guvernul lui Netanyahu „dorește doar să păstreze puterea”, adăugând că Netanyahu „purta un război psihologic” împotriva lui și a familiilor celorlalți ostatici, precum și a celor din Gaza.

Shahar Mor a spus că și-ar dori ca SUA să pună mai multă presiune asupra lui Netanyahu. „În primul rând, nu i-aș permite deloc să vină în SUA”, a spus el.

Situația din Israel este un haos, este imposibil de reparat fără ajutor extern, [și] avem nevoie de ajutorul vostru”, a spus el, referindu-se la SUA și comunitatea internațională.

Rabinul Sharon Kleinbaum din New York a caracterizat prezența lui Netanyahu la ONU drept „scandaloasă”, afirmând că premierul israelian „a fost un obstacol pentru a pune capăt acestui război, împotriva aducerii ostaticilor acasă”.

Separat, peste 300 de protestatari pro-palestinieni s-au adunat în fața bibliotecii publice din New York, purtând steaguri palestiniene și cerând încetarea ajutorului militar american către Israel.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *