Pensionarii care se vor alege cu pensiile „înghețate” în următorii doi ani. Cum este posibil la „marea recalculare”

Luna octombrie aduce schimbări atât pentru pensionari, cât și pentru cei care sunt încă pe piața muncii, pentru consumatorii de energie electrică, dar și pentru persoanele aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu, scrie Gandul.

  • Începând cu drepturile din luna octombrie, plafonul lunar neimpozabil al pensiilor crește, astfel că persoanele ieșite din câmpul muncii rămân cu mai mulți bani în buzunar.
  • Măsura de creștere a pragului de impozitare se aplică și pensiilor militare, pentru a nu exista discriminări în rândul acestei categorii sociale, a argumentat Guvernul.
  • Altă veste bună cu aplicabilitate din 1 octombrie îi vizează pe cei care primesc bonuri de masă, pentru că din această dată crește valoarea lor zilnică.
  • Șoferii nu trebuie să se panicheze că vor plăti o poliță de asigurare obligatorie auto mai scumpă, pentru că prețul rămâne plafonat pentru încă trei luni, începând din 1 octombrie.
  • Intră însă în vigoare și o măsură care scoate bani din buzunarele românilor, mai exact cei racordați la sistemul energetic național vor plăti din 1 octombrie o taxă menită să ajute la finanțarea investițiilor verzi.
  • În ceea ce privește sistemul de justiție, a fost devansat oficial în 1 octombrie termenul de la care începe aplicarea prevederilor referitoare la monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

Prag de impozitare mai mare

Pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 la 3.000 de lei, astfel că, începând cu drepturile din octombrie, suma pentru care se plătește impozitul de 10% pe venit este diferența dintre cuantumul pensiei, dacă este peste 3.000 de lei, și acest prag.

Potrivit reglementărilor Codului fiscal în vigoare în prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei. Începând din octombrie 2024, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *