NATO începe exercițiul cu bombe nucleare. Mesajul transmis prin operațiunea „Steadfast Noon”
NATO începe exercițiul cu bombe nucleare. Mesajul transmis prin operațiunea „Steadfast Noon”

NATO va demara luni exercițiul anual de apărare cu arme nucleare, denumit „Steadfast Noon”, la care vor participa echipaje de la peste 60 de aeronave, conform declarațiilor secretarului general al NATO, Mark Rutte, făcute în contextul discuțiilor de la Londra.

Exercițiul militar se va desfășura în principal în Marea Britanie, peste Marea Nordului și pe teritoriul Belgiei și al Țărilor de Jos, a relatat publicația Spiegel, preluată de B1TV.

Mark Rutte a subliniat importanța exercițiului în contextul actual al securității globale: „Într-o lume incertă, este crucial să ne testăm și să ne consolidăm apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și capabilă să răspundă oricărei amenințări”.

Deși NATO nu a furnizat detalii precise despre scenariul exercițiului, experții militari susțin că manevrele au loc anual în octombrie și implică antrenarea echipajelor în transportul în siguranță al armelor nucleare americane de la depozite subterane la aeronave, inclusiv montarea acestora sub avioanele de luptă. Cu toate acestea, zborurile de antrenament se desfășoară fără bombe reale.

NATO a subliniat că exercițiul „Steadfast Noon” nu este o reacție la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci face parte din programul obișnuit al alianței.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *