Ludovic Orban va deveni din nou premier, în eventualitatea în care guvernul său va cădea prin moțiunea de cenzură inițiată de PSD. O spune chiar șeful statului, Klaus Iohannis, care este mulțumit de activitatea premierului pe care l-a numit atunci când PNL a preluat puterea de la PSD…tot printr-o moțiune de cenzură.
„Da, şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier”, a spus preşedintele, întrebat pe cine va propune pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care va fi adoptată o moţiune de cenzură, arată PsNews.
Moțiunea de cenzură a fost anunțată de aproape două săptămâni de Partidul Social Democrat, dar nu a fost încă introdusă, așa că președintele Iohannis este sceptic în această privință.
„Povestea cu moţiunea o auzim de când a anunţat Guvernul că doreşte să îşi angajeze răspunderea. Să vedem practic” a spus șeful statului.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, luni, că PSD va depune moţiunea de cenzură până vinerea viitoare, la trei zile după ce Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, în Parlament.
Simonis e încrezător că PSD va răsturna Guvernul Ludovic Orban.
„După citire, după angajarea răspunderii Guvernului, miercuri, sunt trei zile până când poate fi depusă moţiunea. Deci vineri va trebui depusă moţiunea de cenzură. Avem numărul de semnături pentru ca această moţiune să fie depusă şi avem şi numărul de voturi, sper eu, pentru a adopta această moţiune”, a declarat liderul deputaţilor PSD luni, în Parlament.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus că PSD nu vrea să preia guvernarea, ci doar să împiedice modificarea legislației electorale cu câteva luni înainte de alegeri.
”Demersul nostru este pentru a apăra un principiu democratic, respectiv să nu modifici legile electorale, foarte importante în orice stat şi în orice colţ al lumii, în ultimele şase luni de desfăşurare a lor. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul să modifici regulile în timpul jocului. Chiar dacă se spune că mai sunt patru luni – mai sunt patru luni calendaristice -, în cele patru luni sunt 45 de zile de campanie electorală, o lună de depunere a candidaturilor, de mers la tribunal, validare a lor. Cu alte cuvinte, în joc mai este o lună de zile înainte de începerea tuturor procedurilor” a declarat Marcel Ciolacu.