Președintele Klaus Iohannis nu va promulga legea care interzice identitatea de gen în școli, susțin surse din Administrația Prezidențială. Demersul legislativ adoptat de Senat modifică Legea Educației și arată că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.
Șeful statului nu va promulga legea atunci când aceasta va ajunge la Administrația Prezidențială.
Intenția președintelui Iohannis nu reprezintă o surpriză, având în vedere că acesta s-a declarat în repetate rânduri un susținător al drepturilor și libertăților individuale și s-a opus inițiativelor de limitare a acestora. La referendumul pentru familie, susținut de PNL în 2018, șeful statului a refuzat să îndemne cetățenii la vot și s-a prezentat la urne seara târziu, pentru a nu-și mobiliza simpatizanții.
Iohannis s-a implicat personal în campanii pentru egalitatea de gen și de șanse, fiind campion al HeforShe, o campanie inițiată de ONU, care promovează egalitatea de gen și încurajează emanciparea femeilor.
Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA, la Loyola University, potrivit edupedu.ro. A fost adoptat marți, de Senat, cu sprijinul larg al PNL.
Votul senatorilor a produs un adevărat șoc în lumea academică și în rândul societății civile, legea având consecințe negative inclusiv în privința egalității de șanse și a drepturilor și libertăților femeilor. A fost acuzată totodată încălcarea autonomiei universitare, relatează Digi24.
De altfel, marile universități din România au protestat public față de adoptarea proiectului. ”Studiile de gen au dus la schimbări în societate și au dus la elaborarea unor politici sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestică, arată Școala Națională de Studii Politice și Administrative, ca reacție la proiectul de modificare a Legii Educației potrivit căruia referirile la identitatea de gen vor fi interzise în școlile și universitățile din România.
„Este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică. Mai mult, activitatea mediului universitar a fost bruiată de ingerințe politice, încă o dată, actorii politici încălcând autonomia universitară”, arată SNSPA înr-un comunicat de presă.
Și Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a criticat, într-un comunicat de presă, adoptarea de către Senat a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen” în şcoli şi universităţi şi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.