Legea educației sexuale, contestată de președintele Iohannis la CCR
Legea educației sexuale, contestată de președintele Iohannis la CCR

Președintele României a contestat legea educației sexuale la Curtea Constituțională. Klaus Iohannis a explicat că actul normativ votat în parlament este neclar în mai multe privințe. Legea prevedea predarea „educației sanitare” în școli, dar numai cu acordul părinților.

Actul normativ adoptat de Parlament schimbase expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”.

Legea educației sexuale nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susține președintele României. Klaus Iohannis critică și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață, potrivit Digi24.

„Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului școlar, o dată pe semestru, o dată pe an, sau deloc”, se arată în sesizarea Administrației Prezidențiale către Curtea Constituțională.

Totodată, președintele susține că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educație sanitară sunt destinate prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. De asemenea, este neclar și momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *