Image default
Actualitate

Președintele Klaus Iohannis cere reforma Curții Constituționale, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi

Președintele Klaus Iohannis cere o reformă a Curții Constituționale, după ce CEDO a constatat că prin decizia instanței constituționale i-au fost încălcate drepturile Laurei Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al DNA. CEDO a stabilit că aceasta a fost înlăturată abuziv de la conducerea DNA, printr-o decizie a Curții Constituționale pe care președintele Klaus Iohannis a fost obligat să o aplice.

Președintele Klaus Iohannis a spus marți că decizia CEDO ne arată cât de necesară e o reformă a CCR. Președintele României a susținut o declarație la Palatul Cotroceni după ce decizia instanței europene a devenit publică, explicând că s-a ajuns în situația ca și credibilitatea CCR să fie zdruncinată.

„Astăzi, CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Sunt valori esențiale pentru o societate democratică. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe.

Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea dnei Kovesi, dar și alte deciziei luate în considerarea unor simple declarații. Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR. E clar că Parlamentul de azi, dominat de PSD, a dovedit că nu e capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. E partidul care a construit o legislație penală menită să îi protejeze pe infractori”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Citește pe aceiași temă

Klaus Iohannis, o nouă ședință pe tema epidemiei de COVID-19

Andrada Ionescu

AUR, după ce a întârziat la întâlnirea cu Iohannis: „Ne-am plimbat”. Șoșoacă: „Mi s-a spus că nu pot intra fără mască”

Andrada Ionescu

Ludovic Orban îi răspunde lui Cîțu despre “tranșarea alegerilor din PNL”: Trebuia să se concentreze pe rezultatele pozitive ale guvernării

Andrada Ionescu

1 comentariu

Legea educației sexuale, contestată de președintele Iohannis la Curtea Constituțională. Este neclară în multe privințe - Reflectorul de Sud 24 iunie 2020 at 19:58

[…] sexuale nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susține președintele României. Klaus Iohannis critică și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar […]

Reply

Lasă un comentariu