Cutiile pentru transportul vaccinurilor urmează să fie aduse de o firmă care vinde scaune pe eMag și de alta care e campioană la contracte cu statul. Prețurile sunt halucinante. Procedura de achiziție este cel puțin dubioasă.
Prețul nu a contat aproape deloc
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a semnat acordul pentru cele 1800 de cutii cu temperatura controlabilă în care vor fi transportate vaccinurile. Procedura de achiziție s-a făcut fără licitație. Avantaj au avut firmele care puteau livra recipientele mai repede. Prețul mic a fost un factor secundar. Prețul a contat în proporție de numai 30% din evaluarea ofertelor. Practic, dacă o firmă venea cu un preț mic și livra marfa într-o lună pierdea în fața uneia care avea un preț uriaș, dar livra într-o săptămână. Procentul 30 – 70% arată că prețul a fost luat în considerare într-o proporție foarte mică.
Cutiile pentru vaccin au costat cât un laptop de gaming sau mașină second-hand
ONAC a achiziționat 2300 de cutii pentru transportul vaccinurilor. Recipiente cu data logger de temperatură este denumirea dispozitivelor cumpărate. Sună pompos, dar se găsesc în număr mare pe site-urile de specialitate. O cutie frigorifică costă în jur de 300 de lei. Un data logger de temperatură costă între 200 de lei. Un total de 500 de lei ar costa produsul dorit de ONAC.
Rezultatul procedurii fără licitație: pentru 500 de cutii statul plătește 4 milioane de lei, iar pentru 1800 de cutii mai achită 13,3 milioane de lei. Practic prețul plătit pentru o cutie este de 7378 lei sau 8000 lei. De 16 ori mai mult ca prețul pieței. O cutie pentru transportul vaccinurilor costă cât un laptop de gaming.
La prețul plătit pe o cutie pentru transportul vaccinurilor se mai poate încă achiziționa un automobil. Cu aproape 2000 de euro poți să iei un Peugeot 307 din 2008, un Ford Focus din 2005 sau o Skoda din 2004.
Aparate medicale vândute de o firmă care oferă scaune pe eMag
Firma care a semnat acordul cadrul pentru achiziția a 500 de cutii vinde scaune pe eMag. Societatea Tradeco Engeneering SRL nu este la prima aventură în achizițiile publice. Anul trecut, firma a vândut bastoane cu electroșocuri la Poliția Națională.
Compania a mai avut contracte cu autorități publice. A fost selectată de 26 de ori fără licitație. Firma a mai câștigat 11 proceduri simplificate de achiziție și numai patru licitații publice.
Hamalgam de achiziții pentru furnizorul ONAC
Comuna Prejmer din Brașov a cumpărat de la furnizorii cutiilor pentru transportul vaccinurilor un chioșc de lemn. Spitalul Tulcea a cumpărat mobilier. Institutul Cantacuzino a dat societății Tradeco Engeneering SRL peste o jumătate de milion pentru cărucioare de transport al ouălor.
Compania Națională Poșta Română se află la rândul ei pe lista de clienți ai firmei. Au fost achiziționate cărucioare pentru transport containerizat. Poșta a cumpărat 500 de cărucioare pentru 800.000 de lei.
Potul cel mare luat de firma unui fost consilier parlamentar
Cei mai mulți bani, 13,3 milioane de lei îi ia firma Chronos Trade Medical. Societatea livrează 1800 cutii către ONAC. Firma a mai fost implicat în achiziții de pandemie dezbătute de public și presă. Proprietarul Răzvan Mihai Călin a fost consilier parlamentar din 2009 până în 2012.
El a fost asociat cu patronul Sanimed, controversatul Cătălin Hideg. Hidelg se află în spatele Romwine&Cofee, firma care a isterizat opinia publică atunci când a câștigat un contract medical deși era specializată în industria alimentară.
Romwine&Cofee și Chronos Trade Medical sunt în grupul select de patru firme care împreună au primit în pandemie 183 de milioane de lei.