Image default
Actualitate

Ludovic Orban va mazili conducerea ONAC. „A fost o rigoare excesivă în procedura achiziției de tablete pentru școlari”

Ludovic Orban schimbă conducerea Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) pentru eșecul achiziției de tablete destinate elevilor care vor învăța acasă. Autoritățile au anunțat că că nu pot finaliza licitaţia derulată prin ONAC privind achiziţia a 250.000 de tablete care ar fi urmat să fie distribuite elevilor.

Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete. Achiziţia e la ONAC”, a declarat Ludovic Orban, duminică, într-o emisiune la B1 TV, potrivit publicației Știri pe Surse. Guvernul a creat cadrul legal pentru ca achiziţii de tablete sau materiale sanitare pentru unităţile de învăţământ să poată fi făcute de autorităţile locale şi de şcoli, urmând a fi decontate din fonduri europene.

Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Orban a răspuns: “o vom schimba”.

Ludovic Orban schimbă conducerea ONAC. „O vom schimba, o vom schimba. Acuma eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. (…) Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor. Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a explicat Ludovic Orban.

Ordinul pentru începerea școlilor va fi publicat luni sau marți

Cu privire la începerea școlii, premierul a arătat că Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei care va reglementa deschiderea anului şcolar va fi publicat luni, cel târziu marţi.

El a atras atenţia asupra faptului că la Parlament există o lege care permite angajarea de personal medical în unităţile de învăţământ, cerând parlamentarilor PSD să adopte actul normativ.

„În loc să se ţină de moţiuni de cenzură, ar trebui ca PSD-ul, dacă este cu adevărat preocupat de deschiderea şcolilor, să treacă repede, aşa cum au trecut alte legi, proiectul de lege care să ne permită angajarea de personal medical în şcoli. Să putem să asigurăm respectarea condiţiilor de sănătate în şcoli şi alte lucruri care sunt absolut necesare pentru începerea şcolii”, a mai afirmat şeful Guvernului.

Related posts

Ludovic Orban, reacție la cald după decizia Curții Constituționale privind imposibilitatea desemnării sale: „Nu putem să nu constat un partizanat pro PSD”

Constantinescu Gabriel

Ludovic Orban a decis: Prefectul Capitalei va fi schimbat din funcție

Andrada Ionescu

Gabriela Firea: „E bine că, în sfârşit, rezultatele mandatului meu sunt puse în evidenţă chiar de actualul primar”

Andrada Ionescu

1 comment

Demiterea șefei ONAC a fost cerută de ministrul educației, Monica Anisie 1 septembrie 2020 at 17:22

[…] Ludovic Orban va mazili conducerea ONAC. „A… […]

Reply

Leave a Comment