PNRR a fost prezentat miercuri în parlament de către premierul Florin Cîțu
PNRR a fost prezentat miercuri în parlament de către premierul Florin Cîțu

PNRR a fost prezentat miercuri în parlament de către premierul Florin Cîțu, pentru ca pe baza acestuia România să obțină de la Uniunea Europeană un ajutor de 29,2 miliarde de euro. Planul Național de Redresare și Reziliență nu înseamnă însă un peisaj de austeritate pentru români, cum ar fi reduceri de pensii, salarii, ori alte condiții restrictive, a spus Florin Cîțu.

Cu câteva ore înainte, Marcel Ciolacu amenințase cu greva parlamentară dacă Florin Cîțu nu ar fi venit să prezinte PNRR în parlament.

Am fost acuzat că nu vreau să prezint acest plan în parlament. Astăzi sunt aici, când am fost invitat. De fiecare dată, ca parlamentar liberal, am ținut să vin și să prezint în fața românilor. De la această tribună le vorbesc, în primul rând, românilor.

Am văzut multe interpretări eronate, unele susținute cu intenție în spațiul public.

Este un program care a apărut într-un moment dificil și care a apărut ca răspuns la cea mai gravă criză din ultima sută de ani – pandemia, care s-a transformat într-o criză economică.

Este un plan diferit pentru că pe lângă investiții pentru redresare și reziliență, de care toate statele UE au nevoie, acest plan vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent”, a spus Florin Cîțu, potrivit B1TV.

Premierul a explicat că proiectele incluse în PNRR trebuie să fie unele mature, la care se lucrează deja, pentru că trebuie finalizate până în 2026.

Planul a fost aprobat de toate partidele politice în Comisia Europeană și în Parlamentul European. Acolo nu a existat nicio discuție.

Un criteriu foarte important, toate investițiile pe care le facem trebuie finalizate până în 2026. Asta înseamnă că sunt proiecte mature, la care s-a mai lucrat, iar dacă nu le finalizăm, pierdem banii. Trebuie să fim foarte atenți ce proiecte punem în acest plan.

Mai ales colegii din opoziție, nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în acest plan, pentru că știți cum funcționează.

Un alt element important, politica verde și de digitalizare. Două lucruri de care România are mare nevoie.

România are nevoie să treacă la următorul capitol de dezvoltare. Pentru a face investiții avem nevoie de investiții. Reformele garantează că investițiile nu sunt doar pe hârtie, ci vor aduce bunăstare tuturor cetățenilor României.

Acest plan este unul care garantează, din punctul meu de vedere și al Guvernului, că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin opt ani de acum încolo. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele românilor”, a explicat Florin Cîțu.

 

PNRR a fost prezentat deputaților și senatorilor: „Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor, a pensiilor și alte scenarii apocaliptice”

Totodată, prim-ministrul a explicat de ce a mers la Bruxelles.

România atrage 29,2 miliarde de euro în 4 ani pentru investiții. Rolul meu a fost acela de a-i asigura pe partenerii noștri că România își va menține cursul pe care și l-a asumat în ceea ce privește strategia fiscal bugetară, va corecta greșelile din trecut. Acest plan și aceste reforme le garantează partenerilor noștri internaționali că România este pe drumul cel bun. Aceste investiții nu vor fi irosite, așa cum au fost irosite până acum.

Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor, a pensiilor și alte scenarii apocaliptice, din contră. Reformă înseamnă un mod eficient de a administra acești bani. Însemnă că putem garanta că putem plăti și pensii, și salarii mai mari până în 2023 fără a destabiliza situația financiară a României”, a mai spus Florin Cîțu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *