Refugiații ucraineni, la fel ca și alți refugiați ori apatrizi de pe teritoriul României beneficiază de asistență medicală gratuită,la fel ca românii sub 18 ani sau care plătesc asigurări medicale de sănătate.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a informat joi casele adiacente și furnizorii de servicii cu privire la drepturile refugiaților.
Refugiații ucraineni, mai exact, beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și servicii cuprinse în programele naționale de sănătate curative, relatează B1TV.
Asistența medicală se acordă de către furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în baza documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român. Furnizorii vor păstra o copie a documentului și vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile acordate acestor categorii de persoane.
Vasile Dîncu (PSD), ministrul Apărării, a declarat joi, că România este pregătită să primească în continuare refugiați ucraineni. Puțin peste 1.000 de persoane au cerut azil în țara noastră, dar unii deja au găsit soluții să plece în alte state, a mai precizat Dîncu. Peste un milion de ucraineni și-au părăsit țara de când au fost atacați de trupele rusești.
„Singura situație pe care noi nu o putem gestiona e cea legată de trecerea dinspre Ucraina spre România. Noi suntem pregătiți la punctele de graniță, la Siret avem posibilitatea să procesăm 2.000 de oameni pe oră. Din nefericire, zilele trecute am coborât de la 4-500 spre 2-300 în această perioadă”.