Majorarea pensiilor va avea loc, spune Ministrul Muncii, Marius Budăi, dar nu poate preciza cu cât vor fi mărite pensiilor. Demnitarul susține că s-ar fi produs deja, dacă nu ar fi fost obligații asumate de România cu Uniunea Europeană prin PNRR.
Marius Budăi a vorbit despre o eventuală creștere a pensiilor din România, în contextul prețurilor tot mai mari la gaze și la energie, dar și al răzbiului de peste graniță. Ministrul Muncii spune că este „o necesitate”, dar momentan nu a oferit prea multe detalii cu privire la procentul majorat sau la momentul la care se va realiza această creștere, relatează B1TV
„Este una din temele principale ale noastre, ale PSD, pe care le vom susține în Coaliție. Avem o criza de securitate globală, suprapusă peste criza economică, criza sanitară, criza prețurilor din energie și peste o inflație mare. Practic este o necesitate, ce și cum va fi o să comunicăm public”, a spus Marius Budăi, întrebat despre majorarea pensiilor.
În ceea ce privește recalcularea pensiilor, Ministrul Muncii spune că aceasta s-ar fi putut realiza mai repede, în cazul în care nu ar fi fost luate o serie de angajamente privind reforma, prin PNRR.
„Noi pentru 50 de ani de acum încolo suntem limitați, pentru că nu se dorește de către unii renegocierea PNRR, într-un procent de 9,4% din PIB cu toate pensiile din sistem, inclusiv de ordine publică și tot ce ține de pensii în România.(…) Nu renunț în a rediscuta și reajusta acest PNRR, mai ales în contextul actual.
Suntem undeva la aproximativ 1,7 milioane de dosare separate, pe perioade contributive, necontributive, sporuri.(…) În 28 febuarie anul curent am semnat deja contractul cu Banca Mondială și din suma colosală de 4 milioane de euro am reușit să semnăm un contract de asistență pe 1,5 milioane, celalte milioane rămânând la dispozitia statului român”, a mai explicat ministrul Muncii.
Despre veniturile bugetarilor
Ministrul Muncii a oferit detalii și cu privire la plafonarea sporurilor din sistemul bugetar. Marius Budăi susține că momentan trebuie să fie analizate efectele pe care le-a avut înghețarea salariilor, iar mai apoi s-ar putea discuta și despre sporuri.
„Din păcate, legea salarizarii în România și-a întrerupt cursul, știm cine a înghețat salariile și nu putem să vedem până la final efectele. (…) Avem și datoria principală față de cetățeni, aici pregătim OUG pentru a-i proteja pe întreprinzători sau angajați în eventualitatea în care vor suferi din cauza restriucțiilor și evenimentelor din Ucraina, e sancțiunile stabilite de UE”, a mai precizat ministrul Budăi.